Dure euro bedreigt export naar het Verenigd Koninkrijk

20/05/2008 14:22

Fenedex

Uit recent onderzoek (mei 2008) dat Fenedex onder haar 1350 aangesloten exportondernemingen heeft gehouden blijkt dat de dure euro een bedreiging is voor de export naar het Verenigd Koninkrijk. 33% van de respondenten die naar het Verenigd Koninkrijk exporteren merkt een daling van de export op. De gemiddelde daling bedraagt 15%. De euro is sinds mei vorig jaar 15 % duurder geworden ten opzichte van het Britse pond. Het Verenigd Koninkrijk was in 2007 met een exportomzet van 9% (bron CBS), de derde belangrijkste exportbestemming van Nederland.

Toekomstverwachting

Mocht het pond op het huidige niveau blijven verwacht 42% van de exporteurs een exportdaling naar het Verenigd Koninkrijk. De gemiddelde exportdaling die zij verwachten is 14%. Van de ondervraagde bedrijven verwacht 38% geen groei in het Verenigd Koninkrijk door de huidige euro pond verhouding. In 2007 was de exportgroei naar het Verenigd Koninkrijk nog 11% ten opzichte van 2006, de verwachtingen van de ondernemers voor 2008 liggen duidelijk lager. De daling die Nederlandse exporteurs waarnemen kan daarom grote invloed hebben op de Nederlandse export in het algemeen.

Voordelen sterke euro

Een meerderheid (70%) van de leden zegt geen voordelen te zien in een sterke euro. Slechts 30% van de respondenten zien wel voordelen. De voordelen die genoemd zijn; import uit Amerika of het Verenigd Koninkrijk en de aankoop van grondstoffen die veelal in dollars gaat.

De conclusie die Fenedex trekt is dat de dure euro pijn doet en een subtantiele negatieve invloed heeft op de export naar het Verenigd Koninkrijk. Het ziet er naar uit dat de exportgroei naar het Verenigd Koninkrijk het komende jaar stagneert en mogelijk zelfs daalt met gemiddeld 5%, dit betekend een exportdaling van 1,58 miljard euro.