Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


20.05.2008

Brussel wil subsidie energiegewassen schrappen

Landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel heeft tijdens een conferentie over biobrandstoffen in Brussel aangekondigd dat de energiegewassenpremie op termijn gaat verdwijnen. De maatregel is onderdeel van de definitieve voorstellen voor de aanpassing van het landbouwbeleid (health check), die Fischer Boel op 20 mei presenteert.

De subsidie, 45 euro per hectare, was in 2004 in het leven geroepen om de productie van energiegewassen te stimuleren. Met de huidige grondstofprijzen is zo'n prikkel niet meer nodig, aldus Fischer Boel. Fischer Boel wil het geld dat zij overhoudt gebruiken voor de ontwikkeling van tweede-generatiebiobrandstoffen.

Klik hier voor meer informatie.

Telers energiegewassen missen subsidie niet Het schrappen van de Europese subsidie voor energiegewassen zoals koolzaad is voor de meeste Nederlandse telers geen probleem, aldus Ben Hasselo van de LTO-werkgroep duurzame energie. Volgens Hasselo wordt in Nederland weinig gebruikt gemaakt van de regeling omdat de administratieve lasten voor met name kleine boeren niet opwegen tegen de opbrengsten.

Klik hier voor meer informatie.