Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Energie en warm water in toekomstige huizen gratis

20-05-2008

Gratis stroom en warm water in huizen die ook nog goed zijn voor het milieu. Bovendien veroorzaken de duurzame woningen van de toekomst minder CO2-uitstoot. Minister Cramer bezocht gisteren tijdens een werkbezoek twee voorbeelden van zulke energieneutrale huizen in het Friese Kollum.

De energieneutrale huizen gebruiken schone energiebronnen als zonnepanelen en energiezuinige waterpompen waardoor energie - na afschrijving van de aankoopkosten - niks meer kost. De minister bezocht ook een woning met een nieuwe hoogrendementsketel op aardgas. De bewindsvrouw vond de ketel die zowel warmte als stroom opwekt, verrassend klein. De nieuwe ketel stoot veel minder CO2 uit en is dubbel zo zuinig als de huidige hr-ketels. Dit kan op jaarbasis zo'n 350 euro schelen. Bovendien zijn de nieuwe ketels makkelijk te plaatsen omdat ze op de bestaande aansluiting passen.

Naast de feestelijke oplevering van de energieneutrale woningen beklemtoonde de bewindsvrouw tijdens een congres over de bio-economie (een economie die op groene grondstoffen draait) dat biomassa onterecht de zwarte piet krijgt toegespeeld in de voedselcrisis. Uit alle recente wetenschappelijke rapporten blijken er heel andere oorzaken te zijn voor de stijgende voedselprijzen. Ook gaf ze aan biomassa optimaler te willen benutten. Dat betekent planten optimaal gebruiken voor bijvoorbeeld medicijnen voordat de rest wordt verbrand om energie op te wekken.

Linkje naar ingezonden artikel minister:
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=35919