Gemeente Nuenen


Gemeente Nuenen tekent voor Waterplan

ondertekening waterplan

Maandag 19 mei hebben de vertegenwoordigers van het Waterschap De Dommel, Brabant Water, de provincie Brabant en de gemeente Nuenen een overeenkomst gesloten voor het gezamenlijk opstellen en uitvoeren van een waterplan. Een waterplan is een integraal plan gericht op het duurzaam ontwikkelen en in stand houden van een goede situatie voor het grondwater, het oppervlaktewater, de riolering en de ecologie.

Het plan houdt rekening met het Rijksbeleid en begeleidt de implementatie van de nieuwe Waterwet. Daarnaast richt het plan zich sterk op de waterbeleving van de inwoners van de gemeente Nuenen als onderdeel van een aantrekkelijke woonomgeving. De komende jaren kunnen de inwoners van Nuenen op verschillende plekken de resultaten van het waterplan zien.

Het is belangrijk om een waterplan vast te stellen vanwege diverse ontwikkelingen:

* Het KNMI voorspelt dat ons klimaat natter wordt met meer en hevigere buien. Het rioleringssysteem moet daarop worden voorbereid. In het recente verleden heeft dit wel eens tot overlast en zelfs schade geleid.

* Nuenen heeft veel bouwplannen opgenomen in de zgn. Ruimtebalans. De bestaande rioleringstelsels kunnen de afstroming van de neerslag in de nieuwe gebieden nog niet aan en moeten daarom worden aangepast.

* Vanaf 1 januari heeft de gemeente wettelijk zorgplicht voor grondwater en hemelwater. Het is nog niet bekend op welke wijze deze zorgplicht wordt ingevuld. De gemeente had al een zorgplicht voor het inzamelen van afvalwater. Elk huishouden betaalt voor deze gemeentelijke dienst een rioolheffing.
* In delen van Nuenen is de riolering oud en aan vervanging toe. De vervanging van de riolering staat op de planning voor de komende jaren. Hiermee kan tegelijkertijd het regenwater en het afvalwater gescheiden worden ingezameld en afgevoerd. Dit heet afkoppelen en is al in ons gemeentelijke rioleringsplan (GRP 2005 2009) opgenomen.

* In Europese richtlijnen is verwoord dat het oppervlaktewater in Nederland een goede ecologische en chemische toestand moet bereiken. Dat lijkt ver weg maar hiervoor moeten nu al maatregelen worden genomen die voorkomen dat verontreinigingen in het oppervlaktewater terecht komen. Omdat Nuenen bovendien tussen waardevolle wateren ligt zoals de Hooidonkse Beek, het Nuenens Broek en de Kleine Dommel, is de opgave waarvoor de gemeente gesteld wordt veel groter.

Dit alles is voor de gemeente Nuenen een grote opgave en het waterplan geeft structuur in de oplossing. Het stelt de gemeente in staat om in de toekomst voor mens en dier een prettige en gezonde omgeving te realiseren. De complexheid aan opgaven geeft de mogelijkheid om met integrale oplossingen te komen waardoor zowel technisch als financieel een win-win situatie ontstaat. Oplossingen waar ook de komende generatie van profiteert.

Inmiddels is het onderzoek opgestart. Er is een inventarisatie en een analyse uitgevoerd van alle water en watergerelateerde zaken binnen de gemeente Nuenen. Op basis van deze analyse is een visie geformuleerd. Deze visie kijkt enkele tientallen jaren vooruit. Uit de visie spreekt duidelijk de ambitie die Nuenen heeft en wordt onderbouwd door deelstudies naar de werking van de riolering, het grondwater en naar het verbeteren van het oppervlaktewater.