DBC Onderhoud

CSC gaat DBC-grouper bouwen
DBC-zorgproducten zijn in de toekomst automatisch uit de registratie van de zorginspanningen af te leiden. Deze afleiding gaat gebeuren via een zogenaamde DBC-grouper. Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen zullen deze grouper via Internet kunnen benaderen. De automatische afleiding verlicht de administratieve lasten en vereenvoudigt het declaratieproces. DBC-Onderhoud heeft de specificaties voor de grouper vastgesteld en CSC gevraagd om de grouper te bouwen.

Schema grouper met caption zonder rand

Het project DBC's op weg naar Transparantie (DOT) van DBC-Onderhoud leidt tot een eenvoudiger en eenduidiger DBC-systeem. Onderdeel van dit project is het uit de geregistreerde zorg geautomatiseerd afleiden van de declarabele prestaties: DBC-zorgproducten en aanvullende producten zoals dure geneesmiddelen of intensive-caredagen. Dit is de taak van de te bouwen grouper. Alle curatieve zorginstellingen in Nederland die DBC's registreren en declareren gaan deze grouper gebruiken.

De grouper stuurt de declarabele producten voorzien van een keurmerk naar de zorginstelling terug. Daarna voorziet de zorginstelling de declarabele producten van een prijs en kunnen deze worden gedeclareerd, normaliter bij de verzekeraar. Daarnaast stuurt de zorgaanbieder de informatie naar het DBC Informatie Systeem (DIS). Dit is van groot belang voor het samenstellen van betrouwbare toekomstige DBC-zorgproducten. In de grouper zelf wordt overigens niets opgeslagen.

Grouper ondertekening met CSC

Na een intensief aanbestedingstraject is CSC gevraagd om de grouper te bouwen en daarna te hosten. De oplossing van CSC voldoet aan de hoge eisen op het gebied van techniek, toegankelijkheid, beveiliging en toekomstvastheid. CSC ontwikkelde het Landelijk SchakelPunt in de Zorg (LSP) dat veilige landelijke elektronische uitwisseling van patiëntinformatie mogelijk maakt. Met het LSP kunnen zorgverleners landelijk actuele patiëntinformatie opvragen uit de systemen van ziekenhuizen, apotheken en huisartsen. CSC in Nederland is een dochter van Computer Sciences Corporation, een wereldleider in ICT-dienstverlening.

In de zomer van 2008 moet reeds een conceptversie van de grouper operationeel zijn. Daarna zal de grouper in intervallen worden aangepast aan ontwikkelingen in de zorgproductstructuur in het kader van DOT.

© DBC-Onderhoud