CDA

Premier Balkenende overhandigt biografie Van Agt aan oud-premier

Minister-president Jan Peter Balkenende heeft maandag 19 mei jl in het Catshuis het eerste exemplaar van de biografie Van Agt aan de oud-premier overhandigd. De biografie heet âTour de Forceâ.

Balkenende noemde Van Agt in zijn speech. âde belhamel van het Binnenhof. Belhamel betekent overigens ook âde leiderâ, âde eersteâ En ook dat dekt de lading volledig. Van Agt was immers de eerste CDA-lijsttrekker. De eerste CDA-premier. Maar ook de eerste man die zich publiekelijk zorgen maakte over het guurder worden van het maatschappelijk klimaat en pleitte voor herstel van waarden en normen.â

De biografie draagt als titel Tour de Force en is geschreven door J. van Merrienboer, P. Bootsma en P. van Griensven. De auteurs zijn verbonden aan het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen.

In het boek wordt in meer dan 20 hoofdstukken ingegaan op een reeks van onderwerpen: Van Agt als minister van Justitie, de Drie van Breda, Abortus en het Ethisch reveil, Van Agt en het CDA, Van Agt en het koningshuis, Van Agt en de gijzelingen, het kabinet-Den Uyl en de kabinetten-Van Agt. Ook wordt ingegaan

De biografen concluderen dat Van Agt van historisch belang is geweest voor de uiteindelijke eenwording van het CDA, omdat hij meerdere malen de eenwording van het CDA zwaarder liet wegen dan bepaalde politieke kwesties.

Download hier de speech van Jan Peter Balkenende
---