Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Van goed bewaard geheim voor leden, tot groen voor iedereen

17-05-2008

Speech minister Cramer bij opening nieuw landelijk kantoor Algemeen Verbond van Volkstuinders, Leidsche Rijn 17 mei 2008

Titel: Van goed bewaard geheim voor leden, tot groen voor iedereen.

Voorzitter Chris Zijdeveld, complimenten voor dit schitterende en duurzame gebouw. Erelid Gerard Mostert, van harte gefeliciteerd met uw zaal! Deze opening komt op een geweldig moment. Het is voorjaar en de tuinen staan er prachtig bij. Bovendien groeit de populariteit van de volkstuin!
Van oudsher vinden veel stadsmensen het meest nabije contact met de natuur, het groen en de grond op hun volkstuin. Om er een gezonde aanvulling op het menu te verbouwen. Om dicht bij huis van rust, groen en gemeenschapszin te genieten. De belangstelling was een beetje weg, maar inmiddels groeien de wachtlijsten voor een tuin in de grote stad gestaag. Die nieuwe populariteit is ook terug te vinden in de media. De NCRV zond afgelopen maandag een fraai portret uit van de Amsterdamse onderwijzer en schooltuinder Bert Ydema. De volgende morgen opende De Telegraaf met de hobbyteelt als rage.

De grondprijzen in de stad zijn echter hoog en er moet ook plaats zijn voor nieuwe huizen en bedrijven zonder dat we het groen buiten de stad opofferen. Daarom besluiten veel gemeentebesturen om tuinverenigingen te verplaatsen naar de randen van de stad. Heel begrijpelijk, maar niet altijd verstandig.
Juist waar de stad versteent, worden de oases van rust en groen belangrijker. Als toevluchtsoord voor tuinders en recreanten, voor planten en dieren die steeds verder in de verdrukking komen. Voor groene koelte in steeds warmere zomers, als filter voor fijnstof en regenopvang in de onbestrate bodem. Maar ook als plek waar je kinderen laat zien waar de worteltjes vandaan komen. De brede kennis van ons voedsel die bij volkstuinders zit mag niet verloren gaan!

Hier onder het grasdak van dit nieuwe AVVN hoofdkwartier gaan de gemeente Utrecht en het AVVN samenwerken aan meer en natuurlijk groen in de stad. De gemeente zorgt voor school- , wijk- en natuurlijke voorbeeldtuinen. Vrijwilligers van het AVVN doen de voorlichting. Een goed voorbeeld is het project natuurlijk tuinieren in Leidsche Rijn. Een voorlichtingsproject over natuur in de wijk in samenwerking met tal van organisaties. U gaat daar straks de aftrap voor nemen.

Dit soort openheid en samenwerking zoeken volkstuiders en gemeenten op steeds meer plaatsen. Het zal de populariteit van het tuinieren verder versterken. Het zal ook andere wijkbewoners en organisaties stimuleren om volkstuincomplexen te bezoeken. Daarmee draagt de volkstuin bij aan de kwaliteit van de stad en een Mooi Neerland. Dat is goed voor het draagvlak van de volkstuin in de wijk. Daarmee gaat de volkstuin een nieuwe fase van zijn geschiedenis in: van goed bewaard geheim voor hobbytuinders, tot groen voor iedereen!
Om dit te stimuleren heb ik samen met het AVVN afgelopen najaar een brochure gemaakt waarin gemeentebesturen wordt gevraagd om de volkstuinen in de stad zoveel mogelijk te ontzien en nieuwe complexen te bevorderen. Er zijn ook handreikingen gedaan hoe dat zou kunnen. Voor dit jaar is op voorstel van de Tweede Kamer twee miljoen extra vrijgemaakt voor het stimuleren van volkstuincomplexen in de grotere steden. Voor volgend jaar is een zelfde bedrag gereserveerd. Het AVVN adviseert de gemeenten over een goede besteding.

Slot:
Er zijn dus bedreigingen, maar ook weerbare tuinverenigingen die de poorten opengooien. Ik ben dan ook bijzonder vereerd dat ik zodadelijk een ornament aan de gevel mag onthullen. Ik hoop dat het een nieuwe bloeiperiode van de volkstuin in de stad zal markeren. Een periode waarin de volkstuinen zich openstellen voor de wijk en de wijk de tuinen op waarde weet te schatten. Want contact met de natuur is heel belangrijk. Contact met de grond. Ook voor stadsmensen en hun kinderen.