Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Bijeenkomst Inspiratie voor Integratie 2008

16-05-2008

Toespraak minister Vogelaar op de Inspiratie voor Integratie 2008 in de Ridderzaal op 16 mei 2008

Beste mensen, dames en heren,
Wat een rijkdom vanavond! Dit was niet alleen Inspiratie voor Integratie, maar ook inspiratie voor een voortvarend integratiebeleid. Die inspiratie heb ik gekregen van de finalisten met wie we hier vanavond kennis hebben kunnen maken. Zij leveren een grote bijdrage aan de toekomst van een divers Nederland.
De finalisten hebben daarvoor ook alles in huis. Om te beginnen optimisme, als het gaat om de bijdrage die zij aan Nederland kunnen leveren. Maar ze hebben ook leiderschap getoond. Leiderschap gekenmerkt door doorzettingsvermogen en het verbinden van mensen. De finalisten hebben de regie over hun eigen leven genomen. Zij hebben bewezen tegen kritiek te kunnen, en te beschikken over een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Beste finalisten,
Allemaal heel hartelijk bedankt voor jullie inspirerende verhalen: Raja, Dounia, Deeqa (spreek uit: Dega), Emel, Stanleyson, Hinde en Floris, met zijn mooie jongerenproject in opdracht van mijn ministerie. Ik wil graag onderstrepen dat ik ook buiten deze avond veel inspirerende voorbeelden tegenkom. Ook in andere segmenten van de samenleving. Met name tijdens mijn bezoeken aan de wijken. Daar zie ik hoe volhardende nieuwe Nederlanders werken aan verbetering van het sociale klimaat in de eigen omgeving. Ik zie de ondernemers die bijdragen aan de economische ontwikkeling in de buurt. Ik zie de buurtvaders, de wijkagenten, de mensen in de bewonerscomités. Zij werken met dezelfde eigenschappen die de finalisten tonen. Misschien zijn verantwoordelijkheidsgevoel en optimisme daarvan wel de belangrijksten.

Ik zie ook inspirerende voorbeelden in mijn eigen kennissenkring, zoals het voorbeeld van Safiye, die ondanks taalproblemen haar taxidiploma haalde om zo te ontsnappen aan ongeschoolde arbeid. Inspiratie valt er ook te halen uit de wereld van de cultuur. Wat een prachtig voorbeeld gaf eind vorige maand Kader Abdolah met zijn Nederlandse vertaling van wat hij het boek van zijn vader noemde, de Koran, en met zijn vertelling over het leven van Mohammed.

Dames en heren,
De wereld verandert, Nederland verandert. We mogen niet met de ruggen naar elkaar staan. We kunnen samen aan Nederland bouwen. Dat vertrouwen is hier vanavond versterkt. We zoeken allemaal bestaanszekerheid: de kans om ons te ontwikkelen, een baan, een huis en een toekomst voor onze kinderen. Er is zoveel dat ons bindt.