Gemeente Hoorn


Minister Vogelaar: Hoorn op koers met inburgering

20 mei 2008 - De gemeente Hoorn is een van de vijf gemeenten in Nederland (naast Amstelveen, Gouda, Oss en Venlo) die op koers is met de inburgering. Minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie maakte dit onlangs bekend in een brief aan de Tweede Kamer waarin zij haar zorgen uitte over de inburgering in de rest van Nederland.

Er zijn meerdere redenen waarom Hoorn de doelstellingen op het gebied van inburgering ruimschoots haalt.
De gemeente Hoorn:

* was voor de invoering van de Wet inburgering al gestart met de benodigde voorbereidingen. Voor de invoering van de nieuwe wet was een zeer korte voorbereidingstijd. Nadat de wet op 28 november 2006 is aangenomen, is deze op 1 januari 2007 van kracht geworden. Door de vroeg gestarte voorbereiding was Hoorn een van de weinige gemeenten die begin 2007 zowel de verordening als het aanbod van inburgeringstrajecten had geregeld. Daardoor konden in Hoorn inburgeraars in de eerste helft van 2007 starten met hun inburgering.

* heeft binnen de bestaande formatie een extra consultent beschikbaar gemaakt voor de uitvoering van de Wet inburgering.
* heeft extra budget beschikbaar gesteld om nieuwkomers met een beperkte financiële draagkracht gratis inburgeringscursussen aan te bieden (binnen de Wet inburgering is dat voor deze groep niet geregeld).

* regelt kinderopvang voor inburgeraars met kinderen.
* benadert de inburgeraars actief.
* biedt in de inburgeringscursus behalve taalonderwijs en kennis over de Nederlandse samenleving ook activiteiten gericht op werk. De inburgeraars kunnen een (beroeps)scholing volgen en werkervaring opdoen via taalstages.

Op dit moment zijn er 663 mensen in Hoorn die mogelijk inburgeringsplichtig zijn. Voor de invoering van de Wet inburgering waren dat er 884. De doelstelling voor 2007 was en voor 2008 is om 100 inburgeraars een inburgeringscursus te laten volgen. In 2007 hebben in totaal 114 mensen deze cursus gevolgd.

Dinsdag 27 mei bespreekt de raad het collegevoorstel om met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2007 aan alle inburgeraars een (gratis) gemeentelijk aanbod te kunnen doen. Aanleiding is de contourennota Deltaplan inburgering. Als gevolg van de landelijke problematiek bij de uitvoering van de Wet inburgering, kwam het ministerie van VROM eind 2007 met deze contourennota. Met de invoering van de Wet inburgering mochten gemeenten aan bepaalde groepen inburgeraars een aanbod doen. Met de komst van het Deltaplan mogen gemeenten aan alle inburgeraars een aanbod doen.

Wethouder Jan de Boer is enthousiast over en trots op het Hoornse aanbod voor de inburgeraars: We faciliteren meer doelgroepen, we doen meer dan alleen taalonderwijs en we zorgen voor kinderopvang. In Hoorn is een groot deel van de maatregelen uit het Deltaplan al ingevoerd.