Provincie Utrecht

Financiële positie meeste Utrechtse gemeenten in 2008 redelijk op orde

20-5-2008 -

De financiële positie van 20 van de 29 Utrechtse gemeenten is zonder meer gezond. Dit staat in de Nota Begrotingspositie 2008 die onlangs door gedeputeerde staten van de provincie Utrecht is gepresenteerd. Bij 9 gemeenten zijn opmerkingen gemaakt. De nota biedt een overzicht van de financiële positie van de Utrechtse gemeenten in een oogopslag. In dit overzicht staat hoe de gemeenten er ten opzichte van elkaar voorstaan op het gebied van vermogen, financiële speelruimte en belastingdruk.

Provincietaak als toezichthouder
De provincie heeft als taak financieel toezicht te houden op de decentrale overheden in de provincie Utrecht. Gedeputeerde staten brengen hierover jaarlijks verslag uit in de Nota Begrotingspositie. Zwaartepunt van de nota is het verslag over de begrotingen van de Utrechtse gemeenten. Daarnaast wordt ook de financiële situatie van de waterschappen belicht en van de samenwerkingsverbanden tussen gemeenten, de `gemeenschappelijke regelingen'.

Ranglijst financiële positie van gemeenten
Op basis van financiële meetpunten, zoals de omvang van het vermogen als vangnet voor risico's en de belastingdruk, is een ranglijst tot stand gekomen van de financiële gezondheid van gemeenten. De gemeente De Ronde Venen komt als `financieel meest gezonde' gemeente uit de bus; de gemeente Maarssen is hekkensluiter. De tabel richt zich uitsluitend op de gemeentelijke `portemonnee' en zegt niets over het voorzieningenniveau binnen een gemeente.

Woonlasten per gemeente
De woonlasten, het gemiddelde bedrag dat een huishouden (eigenaar/gebruiker) betaalt aan onroerende zaakbelasting, reinigingsheffingen en rioolrechten zijn gestegen van EUR 640 vorig jaar naar EUR 658 dit jaar. Dit is een stijging van 2,8%. Evenals vorig jaar hebben de gemeenten Abcoude en Bunschoten respectievelijk de hoogste en laagste belastingdruk. Een eigenaar/gebruiker in Bunschoten betaalt EUR 500 aan belasting. In Abcoude is een eigenaar/gebruiker EUR 974 aan woonlasten kwijt. Het gemiddelde OZB-tarief van de Utrechtse gemeenten bij de woningen daalt ten opzichte van 2007 met 3,6%. De gemeenten Vianen en Lopik hebben de OZB-tarieven en de opbrengsten wel verhoogd vanwege hun budgettaire situatie.

Financiële positie waterschappen en gemeenschappelijke regelingen De financiële positie van de waterschappen is over de gehele linie in orde. Van de 22 samenwerkingsverbanden tussen gemeenten waarop de provincie toezicht houdt, zijn er 21 onder het repressieve, soepele toezicht geplaatst. Eén regeling is om administratieve redenen onder het preventieve, strenge toezicht geplaatst. Deze regeling is opgeheven, maar het proces van opheffing was op 1 januari 2008 nog niet definitief afgerond.

De nota Begrotingspositie 2008 kunt u vinden op de provinciale website: www.provincie-utrecht.nl. U kunt ook een gedrukt exemplaar bestellen via verkoop@provincie-utrecht.nl.

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030 - 258 3539