PvdA Europees parlement


Europees geld voor tabak

20 mei 2008

Lily Jacobs De tabaksteelt in de Europese Unie moet iets langer financiële steun krijgen, vindt een invloedrijke groep parlementariërs in het Europees Parlement. Morgen spreekt het Europees Parlement zich uit over een rapport dat de subsidies aan tabakstelers tot 2013 wil verlengen. "Wij zijn hier mordicus tegen", zegt PvdA-europarlementariër Lily Jacobs.

In 2004 besliste de Europese Raad dat de tabaksubsidies, na een lange overgangsperiode, na 2009 definitief moeten verdwijnen. De Europese productie van tabak maakt minder dan 4 procent uit van de wereldproductie. De tabaksteelt is geconcentreerd in een aantal arme regio's in Zuid-Europa, waar weinig alternatieve landbouwproducten voor handen zijn. Leden van het Europees Parlement uit die landen dringen daarom aan op verlenging van de subsidies. "We zijn juist bezig om het hele Europese landbouwbeleid te hervormen en minder afhankelijk te maken van subsidies", zegt Lily Jacobs, "Voor tabak moeten we geen uitzondering maken".

Bovendien speelt ook de volksgezondheid hier een rol. "Iedereen weet dat roken gezondheidsproblemen veroorzaakt. Tabak kost ieder jaar aan meer dan een half miljoen Europeanen het leven. Het is absurd dat we roken proberen te bestrijden, en tegelijkertijd de productie van tabak met Europees belastingsgeld financieren", verklaart Jacobs. "Ik vind het onacceptabel dat parlementsleden nationale economische belangen voor laten gaan op de gezondheid van hun eigen en andere Europese burgers" zegt zij over haar collega's die dit voorstel wél steunen.

De Europese Commissie stelt voor om 5 procent van de Europese steun voor tabak tijdens 2008 en 2009 te gebruiken om voorlichtingscampagnes tegen roken te steunen. Dat gebeurde de jaren daarvoor ook. "Die voorlichtingsacties zijn succesvol gebleken en verdienen voortgezet te worden. Wij steunen het voorstel van de Europese Commissie. Maar sommige leden in het Europees Parlement zien in die campagnes een mooi excuus om opnieuw verlenging van de tabaksubsidies te eisen. Dat accepteren we natuurlijk niet" aldus Lily Jacobs.