Stichting Natuur en Milieu

Industrie moet snel voldoen aan Europese richtlijn

20 mei 2008 - Stichting Natuur en Milieu wil dat voor eind 2008 alle Nederlandse industriële installaties aan de Europese IPPC-richtlijn voldoen. Dat staat in de brief aan de Tweede Kamer, die Natuur en Milieu vandaag heeft verstuurd. Aanleiding is de berichtgeving in en rond de Zembla-uitzending over de uitstoot van gevaarlijke stoffen door staalbedrijf Corus.

IPPC staat voor International Plant Protection Convention. In de brief van 20 mei 2008 staan de feiten rond onder meer de vergunde hoeveelheden uitstoot van kankerverwekkende stoffen door Corus en de relatie tot de IPPC-richtlijn.

Corus mag volgens de milieuvergunning meer uitstoten dan volgens de IPPC is toegestaan. Zo mag Corus in zijn eentje meer kwik uitstoten dan de norm die voor Nederland als geheel geldt. Het bedrijf kreeg de vergunning van de provincie. De VROM-inspectie heeft nagelaten de milieuwetten te handhaven.

Nederland en acht andere EU-landen kregen op 6 mei 2008 een aanmaning van de Europese Commissie omdat zij te laat met het vernieuwen van vergunningen voor industriële installaties. De commissie heeft besloten juridische stappen tegen deze lidstaten te nemen.

Brief aan de Tweede Kamer (Natuur en Milieu, 20 mei 2008)

Nederland traag met IPPC-proof vergunningen (Milieufocus, 19 mei 2008)

Milieubeleid rond Corus deugt niet (persbericht 18 mei 2008)

Publicatiedatum: 20-05-2008