Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Bewoners Groningse krachtwijk maken werk van hun wijk

20-05-2008

Minister Vogelaar tekende maandag 19 mei samen met wethouder Frank de Vries het charter voor de Groningse wijk De Hoogte. De Hoogte is een van de twee krachtwijken in Groningen. De wijk telt veel soortgelijke, goedkope woningen en er wonen veel mensen met een krappe beurs. Een groep wijkbewoners werkt echter hard aan verbetering. ,,Fantastisch om de enorme betrokkenheid te zien van de bewoners bij de wijk", aldus de minister.

Het eerste succes van wijkbewoners die zelf hard werken aan wijkverbetering is vorige maand feestelijk gevierd: de opening van de nieuwe speeltuin in het hart van de wijk. De speeltuin is een vrolijke trekpleister geworden waar veel kinderen én hun ouders naar toe komen. Veel vrijwilligers hebben hieraan meegewerkt. De verzamelplek versterkt de sociale band in de wijk waardoor problemen eerder kunnen worden gesignaleerd. Want in de wijk wonen ook veel mensen met problemen achter de voordeur, als verslaving, mishandeling of financiele nood. Groningen werkt op twee manier in de krachtwijk: door een collectieve aanpak en een individuele aanpak. De laatste groep krijgt individuele aandacht.

De Hoogte in Groningen is een kleine wijk met zon drieduizend mensen. Er staan veel kleine, goedkope woningen. Er wonen veel werklozen, de criminaliteit is hoger dan elders in de stad en bewoners voelen zich er relatief vaak onveilig. Er zijn veel éénoudergezinnen met jonge moeders en de kinderen presteren op school slechter dan kinderen uit andere wijken in Groningen.

,,Voor de wijkbewoners is het belangrijk dat de minister komt", aldus een woordvoerder van de gemeente. ,,Ze was hier vorig jaar en zei: ik kom terug. En nu is ze terug. Dat wekt vertrouwen. Ze kan zien wat allemaal is veranderd, waar de bewoners, de gemeente en de woningcorporaties aan hebben gewerkt. Voor de bewoners die actief zijn in de wijk is dat heel stimulerend."

Zie ook:
Fotoverslag van het wijkbezoek