Gemeente Woerden

Gierzwaluwen welkom in Woerden

20 mei 2008

persbericht
Gierzwaluwen hebben het moeilijk, ook in Woerden. Hun populatie gaat achteruit door gebrek aan nestplaatsen. Oude binnensteden worden vernieuwd en daarmee verdwijnen veel nestmogelijkheden. De gierzwaluw nestelt immers het liefst onder een kapotte dakpan, een losgeraakte loodslab of een gat in de muur. De huidige bouwstijl biedt de gierzwaluw weinig mogelijkheden.

Toch kan de gierzwaluw voor Woerden behouden blijven door kleine aanpassingen in verbouwingsplannen of in nieuwbouwprojecten.

De gemeente en het IVN hebben samen een folder ontwikkeld waarin deze mogelijkheden worden omschreven. Door deze folder actief onder de aandacht te brengen wanneer een bouwvergunning wordt aangevraagd, hoopt Woerden over enkele jaren weer meer gierzwaluwen te verwelkomen.

Gierzwaluw in Woerden
De binnenstad van Woerden is van oudsher een plaats waar gierzwaluwen de zomer doorbrengen. Enkele honderden kwamen jaarlijks vanuit Afrika rond Koninginnedag naar de stad. Verspreid in de stad vonden ze broedplaatsen in oude huizen met enigszins verwaarloosde daken.

We zijn blij met de renovatie van de laatste jaren en het feit dat huizen steeds beter onderhouden worden. Nadeel is echter dat de gierzwaluw minder ruimte heeft.
In de Achterstraat, Jan de Bakkerstraat, de Voorstraat en de Rijnstraat hebben ze nu nog de kans om hun jongen groot te brengen. Op andere locaties kunnen particulieren acties ondernemen bijvoorbeeld door enkele speciale `gierzwaluwdakpannen' op hun dak te leggen.

De beste gelegenheden doen zich voor bij verbouwingsplannen of nieuwbouwplannen. Mogelijkheden voor gierzwaluwnesten kunnen dan op aantrekkelijke wijze geïntegreerd worden in het plan.

De nu uitgebrachte folder geeft informatie over de gierzwaluw en laat zien welke mogelijkheden er zijn. Het IVN is de drijvende kracht achter deze actie. Zij helpen geïnteresseerden graag verder om de gierzwaluw aan meer nestruimte te helpen.

Mensen die hierover informatie willen hebben kunnen terecht bij het IVN via gierzwaluw@gmail.com

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |