Gemeente Woerden

Regionalisering van de brandweer

20 mei 2008

persbericht
De kwaliteitseisen die de gemeentebesturen van Lopik, Montfoort, Oudewater en Woerden met elkaar hebben afgesproken voor 2012 moeten worden gehaald. En ook moeten de uitgangspunten die de gemeenteraden hebben vastgesteld voor de bundeling van het beroepspersoneel van hun brandweer `De Waarden' gerespecteerd blijven. Maar onder die voorwaarden moet Woerden ja zeggen tegen de vorming van één regionale brandweerorganisatie ter grootte van de provincie Utrecht. Dat is de strekking van het voorstel dat het college van B&W van Woerden nu aan de Raad voorlegt.

De ontwikkeling van één geregionaliseerde brandweerorganisatie zit al lang in de pen. Het doel is de brandweerzorg, de rampenbestrijding en de crisisbeheersing te verbeteren en te professionaliseren, conform de eisen die op landelijk niveau in het wetsvoorstel Veiligheidsregios's zijn vastgelegd. Meer continuiteit en minder kwetsbaarheid, meer efficiency en meer effectiviteit, dat zijn de doelen .

Vrijwilligers blijven de basis vormen
De kerntaken van de brandweer zijn en blijven: oefenen en uitrukken. Dat gebeurt in heel Nederland dankzij de inzet van goed getrainde vrijwilligers. Zij vormen het hart van de brandweer en dat wil men zo houden. Daarom is het behoud van de identiteit en saamhorigheid van de lokale korpsen van groot belang. In elke gemeente blijft er dan ook een belangrijke rol voor de burgemeester ten opzichte van het brandweerkorps.

Bij de regionalisering wordt uitgegaan van het huidige aantal brandweerkorpsen. Gemeenteraden krijgen in de toekomst instemmingsrecht bij eventuele wijziging van de locatie van uitrukposten, zoals ook de kosten van de uitrukposten in de toekomst voor rekening van de gemeenten blijven.

Extra beroepsmensen nodig
Voor de regionalisering is wel meer geld nodig. De veiligheidsregio Utrecht (VRU) wil de regionalisering inzetten volgens de landelijke kengetallen. Daartoe is een verdere versterking van het beroepspersoneel in Woerden nodig. In het raadsvoorstel wordt geconcludeerd dat met ingang van het begrotingsjaar 2010 structureel een extra jaarlijks bedrag nodig is van EUR 546.569.

Het college is echter van mening dat door de uitgangspunten te hanteren die ook zijn toegepast bij de bundeling van de brandweren van Lopik, Montfoort, Oudewater en Woerden deze kosten aanzienlijk lager moeten uitpakken. Kosten die samenhangen met huisvesting en desintegratie worden later nog bij het proces betrokken.

De projectkosten voor het regionaliseren kunnen gedekt worden uit een rijksbijdrage. Hoe de structurele kosten op lange termijn uitpakken hangt af van verdere uitwerking van de plannen.

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |