Gemeente Woerden

Woerdens landschap; visitekaartje van de gemeente

20 mei 2008

persbericht
Nieuwe ontwikkelingen vragen om visie en beleid Het buitengebied van de gemeente Woerden is van grote betekenis. Op cultuurhistorisch gebied, door haar unieke verkaveling die nog uit de middeleeuwen stamt en de Rijnoever, die de noordgrens van het Romeinse Rijk vormde, maar ook steeds meer op recreatief gebied. Het landelijk gebied is de thuisbasis van de agrarische sector, heeft een hoge natuurwaarde en is een aantrekkelijk woongebied. Zoveel belangen vragen om een samenhangende visie.
De gemeente Woerden werkt het komend jaar aan een nieuw landschapsontwikkelingsplan. In dit plan staat deze visie omschreven. Ook biedt het plan een kader voor toetsing, advisering en inspiratie bij nieuwe initiatieven en ontwikkelingen.

Oude plannen na 10 jaar aan vernieuwing toe
Het huidige landschapsbeleidsplan dateert uit 1997 en betrof het gebied van de toenmalige gemeente Woerden. Het landschapsbeleidsplan Harmelen dateert uit 2001. Het nieuwe plan zal het totale gebied in een samenhangend plan vervatten.
Ook nieuwe inzichten vragen om een vernieuwd plan. Zo zijn enkele uitwerkingen van het oude plan, zoals bijvoorbeeld het bermenbeheerplan niet langer realistisch. Het actief verwijderen van populieren voor streekeigen beplanting roept veel weerstand op en wordt in de praktijk dan ook alleen gedaan wanneer daar aanleiding toe is. Dit voorbeeld geeft aan dat er behoefte is aan nieuwe kaders. Kaders die gevormd worden op basis van een vernieuwde visie op het Woerdens landschap.

Nieuwe ontwikkelingen
Nieuwe trends en ontwikkelingen in het landelijk gebied drukken hun stempel op de omgeving. Zo kijkt men in de agrarische sector steeds meer naar mogelijkheden voor schaalvergroting, economische nevenactiviteiten en een combinatie met natuur en landschapsbeheer. Er is toenemende waardering voor oude landschapsstructuren. Het herstel van deze structuren wordt wenselijk geacht. Wonen in het Groene Hart is aantrekkelijk. Vanuit de vier grote steden wordt druk op de regio uitgeoefend om meer ruimte voor woningbouw te reserveren. De bodemdaling in het veenweidegebied en de veranderingen in het waterbeheer vragen weer om heel andere maatregelen. Tot slot is het tegengaan van de verrommeling van het landschap een belangrijk streven.

Uitgangspunt en relatie met andere plannen
In de titel `landschapsontwikkelingsplan' is een belangrijk uitgangspunt aangegeven. Het landschap is geen statisch gegeven. Er wordt gewerkt, gewoond en gerecreëerd. Welke elementen van de landschapsstructuur willen wij in ieder geval behouden en waar is ruimte voor verandering?
In het Groene Hart spelen veel ontwikkelingen. In 2008 wordt het nieuwe bestemmingsplan Landelijk Gebied vastgesteld, evenals de Structuurvisie Woerden 2022. Wanneer het bestemmingsplan bepaalde ontwikkelingen goedkeurt onder voorbehoud van landschappelijke inpassing, vormt het landschapsbeleid een toetsingskader. Het landschapsontwikkelingsplan geeft aan hoe de inpassing in het landelijk gebied gewenst is. Het kan daarmee ook een bron van inspiratie zijn.

Het landschapsontwikkelingsplan heeft geen planologisch karakter. Welke ontwikkelingen waar toegestaan zijn staat beschreven in het streekplan en het bestemmingsplan.

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |