Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 20 mei 2008 - Samenwerking Nederlandse en Belgische experts bij onderzoek naar ondergronds opbergen van radioactief afval

Petten/Vlissingen, 20 mei 2008 - Het Nederlandse radioactief afval wordt op een veilige manier ingezameld, beheerd en gecontroleerd door de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval. COVRA verwerkt het afval en slaat het tenminste honderd jaar op in bovengrondse gebouwen. Na honderd jaar is een groot deel van het afval niet meer radioactief en kan als gewoon afval worden afgevoerd. Een beperkt deel moet dan nog voor zeer lange tijd, deels voor meer dan tienduizend jaar, uit het leefmilieu worden gehouden. Dit kan door het opbergen van het afval in de diepe ondergrond: eindberging.

Het bouwen van een eindberging is duur. De kosten moeten uit het afvaltarief worden betaald. Daarom is een minimale hoeveelheid afval nodig om een eindbergingsfaciliteit te kunnen realiseren. Met maar één kerncentrale en vooral heel veel andere kleinere toepassingen van radioactieve stoffen in ons land, is minimaal honderd jaar opslag noodzakelijk om voldoende afval en financiën te verzamelen. Daarnaast vraagt eindberging een lange voorbereiding zoals eindbergingsprogrammas in bijvoorbeeld België, Finland en Zweden laten zien. Door de opslag bij COVRA heeft Nederland de tijd om een acceptabele eindberging voor te bereiden of mogelijk andere oplossingen voor het radioactief afval te ontwikkelen. Maar dit mag niet betekenen dat er voorlopig maar niets wordt gedaan.

Het Nederlands onderzoek naar eindberging concentreert zich voornamelijk op de wetenschappelijke en technische aspecten van veiligheid en haalbaarheid van een eindberging in Nederland. Aan de maatschappelijke acceptatie van eindberging is nog weinig aandacht gegeven. De relatief kleine hoeveelheid Nederlands afval en complexe en lange voorbereidingstijd voor eindberging, maken een zuiver nationaal onderzoeksprogramma minder aantrekkelijk. Daarom hebben Nederlandse onderzoekers van het nucleaire expertisecentrum NRG uit Petten en van COVRA het initiatief genomen om te kijken naar de mogelijkheden voor internationale samenwerking. Immers, het principe van eindberging is voor alle landen hetzelfde. Onderzoek naar eindberging wordt vaak in internationaal verband uitgevoerd. Dit is efficiënter en bovendien kunnen de onderzoekers samen betere resultaten bereiken.

Buurland België is een geschikte en aantrekkelijke kandidaat voor zon samenwerking. België onderzoekt eindberging van afval in diep ondergrondse Boomse klei, een formatie die zowel in Nederland als in België voorkomt. Ook hebben de Belgen ervaring met het creëren van draagvlak en het betrekken van de lokale bevolking bij het besluitvormingsproces voor een eindbergingsfaciliteit.

In een recent door NRG en COVRA georganiseerde workshop met deelnemers uit België zijn elementen voor verder onderzoek naar eindberging geïdentificeerd en raakvlakken tussen het Nederlands en Belgische onderzoek vastgelegd. Ook is vertegenwoordigers van Nederlandse en Belgische onderzoeksinstellingen en afvalorganisaties gevraagd welke rol of bijdrage zij in een gezamenlijk onderzoeksprogramma zouden kunnen en willen vervullen. Eén van de aanbevelingen van deze workshop was het oprichten van een stuurgroep voor de coördinatie van het mogelijk toekomstig onderzoek naar eindberging.