Gemeente Breda

Gemeente Breda met stad in gesprek over maatschappelijke visie en visie openbare ruimte

Het college van Burgemeester en Wethouders wil met haar inwoners een maatschappelijke visie en een visie op de openbare ruimte ontwikkelen.

En daarmee de koers uitzetten voor Breda richting 2020. Hoe ziet Breda er volgens de inwoners dan uit? Wat moet de koers zijn, op maatschappelijk gebied, maar ook voor de openbare ruimte waar de burgers gebruik van maken? De gemeente gaat erover in gesprek met de burgers van Breda.

Een Maatschappelijke Visie en Visie Openbare Ruimte geven richting en inhoud aan de ambitie om gezamenlijk te bouwen aan een toekomst voor inwoners van de stad. Aan het begin van deze bestuursperiode hebben de coalitiepartners in het programakkoord `Kiezen voor Elkaar' hun speerpunten aangegeven op het terrein van onder andere zorg, welzijn en wonen, beheer en onderhoud van de openbare ruimte voor de periode tot 2010. Daarbij is behoefte aan een richtinggevend en overkoepelend kader voor bestaand en te maken beleid. Kernvragen zijn op welke manier meedoen aan de samenleving nog beter mogelijk wordt in 2020, hoe we de openbare ruimte inrichten, gebruiken en ontwikkelen, en wat de rol van de overheid daarbij is.

De visies zullen in nauwe samenwerking tot stand komen met de stad, haar inwoners, gebruikers en aanbieders van bijvoorbeeld onderwijs en zorg, maar ook met allerlei belangenorganisaties die zich richten op het gebruik en de inrichting van de openbare ruimte. Daarbij komen vragen aan de orde als: Hoe staan de maatschappelijke voorzieningen ervoor, welke ontwikkelingen ziet men aan de horizon? Hoe moeten we daar op reageren? Welke eisen stelt dit aan de inrichting van de openbare ruimte? Welke sociale structuren kenmerken de inwoners? Wat vraagt dit voor het beheer van de openbare ruimte?

Het proces om tot de visies te komen start met een aantal gesprekken met genodigden in mei en september. In oktober volgt dan een stadsmanifestatie waarvoor alle inwoners worden uitgenodigd voor een breed gesprek over de beide visies. Daarnaast wil het college via internet over de visies in gesprek. De Maatschappelijke Visie 2020 en Visie Openbare Ruimte 2020 liggen begin 2009 ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad.

Breda, 20 mei 2008