Nederlandse Vereniging van Banken

Publicatiedatum: 20 mei 2008

NVB: bied consument openheid over alle hypotheekprovisies

Reactie op voorstellen minister Bos

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vindt het een gemiste kans dat minister Bos nog niet heeft besloten de zogenaamde provisietransparantie toe te passen op álle hypotheekproducten. Dan pas krijgen consumenten volledig zicht op de provisies van tussenpersonen. De verbreding tot alle hypotheken is essentieel omdat anders de mogelijkheid om provisiegedreven te adviseren blijft bestaan. Dat is niet in het belang van de klant. Voor een consument valt niet uit te leggen waarom hij bij de ene hypotheek niet en de andere wel inzicht krijgt in de beloning van de adviseur, aldus Edward Feitsma, hypotheekexpert van de NVB.

Woensdag 21 mei 2008 komt dit onderwerp in de Tweede Kamer aan de orde. De NVB roept de politiek op om er bij de minister op aan te dringen deze verbreding alsnog snel te regelen, zodat per 1 januari 2009 een compleet stelsel van provisietransparantie wordt gerealiseerd.

De NVB is positief over de andere elementen in de voorstellen van minister Bos. Doordat provisies vanaf 1 januari alleen nog maar zijn toegestaan als ze duidelijk in het belang van de klant zijn, wordt het vertrouwen van de consumenten in financiële dienstverlening vergroot, aldus de NVB.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Edward Feitsma, Adviseur Hypothecair Krediet, 020-5502863 / 06-46388176 of Eelco Dubbeling, Hoofd Communicatie en Public Affairs, 020-5502851 / 06-54693150.

Groene Waarmerk drempelvrij.nl logo