Gemeente Moerdijk


20-05-2008: Onderzoek naar jeugdraad voor Moerdijk

Het college stelt de gemeenteraad voor om kaders te gaan bepalen voor jeugdparticipatie en deze participatie aan te sluiten bij de gradatie van participatie van de Wmo Raad. Het college spreekt daarbij de voorkeur uit voor de vorm van jeugdraad, bestaande uit jongeren in de leeftijdscategorie van 10 tot 23 jaar. De Wmo Raad wordt benaderd over de mogelijkheid om een vertegenwoordiger van de jeugd op te nemen in de Wmo Raad.

Voordat gestart wordt met het betrekken van jongeren moet eerst het kader waarbinnen de participatie gaat plaatsvinden duidelijk worden. Er zijn meerdere gradaties van jeugdparticipatie:
- Informatie aan jeugdigen;

- Raadplegen van jeugdigen;

- Adviseren door jeugdigen.Het adviseren door jeugdigen heeft hierbij de voorkeur.
Dit komt overeen met de vorm van participatie van de Wmo Raad.

Jeugdparticipatie geeft de jongeren de kans grip te krijgen op hun leven en omgeving. Het leert de jongere omgaan met bijvoorbeeld het openbaar bestuur. Daarnaast is de gemeente gebaat bij het betrekken van jongeren bij beleid maken en uitvoeren. Door beleidsparticipatie kunnen partijen wederzijds leren van elkaars inzichten.

De gemeenteraad besluit in juli 2008 over de kaders van jeugdparticipatie.In september 2008 wordt een externe partij gezocht voor het uitvoeren van jeugdparticipatie en vindt er overleg plaats met de Wmo-Raad. In november 2008 wordt vervolgens gestart met de uitwerking.