Inspectie Werk en Inkomen

Jaarverslag IWI 2007: IWI: Sociale zekerheid gebaat bij ruimte en een ondernemende houding

De organisaties in de sociale zekerheid boeken vooruitgang in de begeleiding van werkzoekenden, maar moeten nog effectiever gaan samenwerken om meer mensen te kunnen helpen met een slechte positie op de arbeidsmarkt. Voor een effectievere samenwerking is het nodig dat de medewerkers ruimte krijgen om een ondernemende aanpak te tonen. Dat stelt de Inspectie Werk en Inkomen in het vandaag gepubliceerde Jaarverslag 2007. Daarin verantwoordt zij zich niet alleen over haar eigen prestaties, maar geeft ze ook inzicht in de ontwikkelingen van 2007 in de sociale zekerheid en op de andere terreinen van haar toezicht.

Geïntegreerde dienstverlening en samenwerking met werkgevers zijn de belangrijkste uitdagingen in de sociale zekerheid van het afgelopen en de komende jaren. In dat verband gaan CWI, UWV en gemeenten samenwerken in ongeveer honderd Locaties Werk en Inkomen, verspreid door Nederland, waar werkzoekenden ondersteuning op maat krijgen. De eerste stappen die de organisaties hiervoor hebben gezet, zijn veelbelovend. Werkzoekenden krijgen nog maar één contactpersoon vanuit de drie organisaties en kunnen sneller de hulp krijgen die het beste bij hun situatie past.

Voor de komende jaren is het van belang dat op de locaties een maatwerk-aanpak wordt ontwikkeld, waarmee ook moeilijker bemiddelbare personen aan het werk komen. Nu krijgen veel mensen met een slechte arbeidsmarktpositie, zoals ouderen, allochtonen en jongeren met een lichamelijke of geestelijke beperking, nog niet de ondersteuning die ze nodig hebben. Volgens de inspectie zijn ruimte voor vernieuwing en een ondernemende houding van medewerkers daarvoor belangrijke succesfactoren.

In het jaarverslag laat de inspectie zien wat voor onderzoeken zij het afgelopen jaar heeft uitgevoerd en wat dat heeft opgeleverd. Naast onderzoeken over de sociale zekerheid gaat het dan ook om onderzoeken over certificatie en keuring voor arbeidsveiligheid (onder andere van liften, hijskranen en asbestverwijderaars) en het tweedelijnstoezicht op pensioenfondsen. In 2007 hield de inspectie toezicht op het terrein van kinderopvang. Sinds 1 januari 2008 is die taak overgegaan naar de Inspectie van het Onderwijs.

persbericht IWI, 20 mei 2008

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.