Gemeente Zijpe



2008-05-20 Aandacht voor de iep!
.

In de maanden juni/juli en augustus/september worden schouwrondes uitgevoerd om te kijken of er zieke iepen in de gemeente zijn. Iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel, Ophiostoma ulmi, en is zeer besmettelijk. De ziekte wordt overgebracht door iepenspintkevers, maar ook door ondergrondse wortelverbindingen tussen iepen.

Wat is iepziekte?
Iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel, Ophiostoma ulmi, en is zeer besmettelijk. De ziekte wordt overgebracht door iepenspintkevers, maar ook door ondergrondse wortelverbindingen tussen iepen.

Wanneer de iep besmet is kan deze binnen twee tot vier weken dood zijn. De natuurlijke reactie op de schimmelinfectie van de boom is het afsluiten van de sapstroom, zodat de schimmel zich niet naar de top kan verspreiden; hierdoor droogt de iep uit en sterft hij. Het is dus van groot belang dat de bomen nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Hoe herkent u een zieke iep?
Een zieke iep ziet er in de zomer al uit alsof het herfst is. De bladeren worden geel of bruin en vallen af. De iepziekte begint bij één tak en kan zich in enkele weken verspreiden over de gehele boom. Typerend zijn de zogeheten vaantjes: kale takken met alleen nog wat blaadjes aan de uiteinden. De schimmelaantasting is zichtbaar in een afgesneden tak, als bruine of zwarte stippen, die een ring kunnen vormen.

zieke iep

gezonde iep

Iepziekte en dan?
In de maanden juni/juli en augustus/september worden twee schouwrondes uitgevoerd. Deskundige medewerkers van de gemeente zullen gaan kijken of er zieke iepen zijn in de gemeente Zijpe. Wanneer een zieke iep wordt geconstateerd zal deze zo snel mogelijk moeten worden verwijderd, om besmetting van andere iepen te voorkomen. De eigenaar van de iep is zelf verantwoordelijk voor eigen iepen. Hij of zij zal dan ook worden verzocht de iep te verwijderen. Het verwijderen van de zieke iepen kan ook worden overgelaten aan de gemeente. De eigenaar wordt hiervoor verzocht een afstandsverklaring in te vullen. De eigen bijdrage hiervoor bedraagt 45,- per boom met een diameter vanaf 10 centimeter.

Om de iepziekte in de hand te houden is het van groot belang dat alle iep-eigenaren en de medewerkers van de gemeente samenwerken. Dan is er toekomst voor de eeuwenoude, oer-Hollandse boom

Voor vragen of meer informatie met betrekking tot de iepziekte, kunt u terecht bij Hans Broekema, Afdeling Openbare Werken, gemeente Zijpe,
0224-574159