Leefbaar Rotterdam

Recente schriftelijke vragen

* Polen en Oost-Europeanen in Rotterdam

* Doelstelling Rotterdam Climate Initiative te hoog
* Wijkgebouw Kamelia

* Keuzevrijheid voor klanten van de gemeentelijke overheid
* Wachtlijsten Kredietbank

dinsdag, mei 20, 2008

Leefbaar tegen sloop Vreewijk

Een half jaar geleden diende Leefbaar Rotterdam een motie in om de sloop van eengezinswoningen in Vreewijk tegen te houden. Omdat de PvdA tegen stemde, is Vreewijk echter nog niet gered van de sloop. Leefbaarraadslid Henk Sonneveld bezocht onlangs wederom het Tuindorp op Zuid en liet zich informeren over de laatste stand van zaken.

De sloopplannen zijn afkomstig van woningbouwcorporatie Com.wonen, dat
1.400 woningen plat wil gooien, te beginnen met 85 huizen in het gebied tussen Bree en Maarland. De reden hiervoor is dat de betreffende woningen bouwkundig gezien het einde van hun levensduur hebben bereikt. Ook wil Com.Wonen meer woningen voor ouderen realiseren bij een eventuele herstructurering van de wijk.

Tegenover de sloopplannen van de corporatie staan de bewoners die willen dat hun huizen gerestaureerd worden. Zij betwisten het einde levensduurverhaal van Com.wonen en willen de wijk in de huidige vorm behouden. Ze zijn woedend op de corporatie, die de woningen amper zou onderhouden en leeggekomen woningen opzettelijk laat verpauperen. De bewoners ontvingen inmiddels ook al steun van meerdere historisch / architectonisch georiënteerde instellingen.

Afgelopen vrijdag werd Henk Sonneveld bijgepraat over de laatste stand van zaken. Het is nu wachten op een rapport van TNO, dat meer duidelijkheid moet geven over de staat van de panden in Vreewijk. Ook zijn er in de Tweede kamer vragen gesteld over het oude Tuindorp en werd er bij minister Plasterk op aangedrongen dat deze huizen een beschermde monumentale status moeten krijgen.Gelukkig gaat mevrouw Vogelaar daar niet over, grapte Sonneveld.

Leefbaar Rotterdam zal de situatie rond Vreewijk in ieder geval goed in de gaten blijven houden en na het verschijnen van het TNO rapport een spoeddebat aanvragen. Sonneveld: Dan moet de PvdA nu eindelijk eens kleur bekennen en krijgen de bewoners duidelijkheid over hun toekomst. Wat Leefbaar Rotterdam betreft wordt Vreewijk in ieder geval gevrijwaard van de slopershamer.

Foto's volgen later...