Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Beeldkwaliteitplan met oplegnotitie Centrumplan Maarn naar gemeenteraad

Na de commissievergaderingen op 13 en 19 mei heeft de commissie Ruimte besloten dat het Centrumplan Maarn (Hoek Raadhuislaan Tuindorpweg) als hamerstuk door kan naar de gemeenteraad.

De commissieleden waren tevreden over het compromis en de manier waarop tegemoet is gekomen aan kritiek.

De besproken wijzigingen worden doorgevoerd in de oplegnotitie en de gemeenteraad doet op donderdag 5 juni uitspraak.

Alle stukken worden vervolgens samengevoegd tot een nieuw Beeldkwaliteitplan. De oplegnotitie wordt vervolgens tot èèn Beeldkwaliteitplan gesmeed.

De belangrijkste doelstellingen van het centrumplan Maarn zijn:


1. Vitale dorpskern door behoud en versterking winkelapparaat;
2. Verbeteren ruimtelijke kwaliteit en versterken centrum- en pleinfunctie;

3. Vergroten van het aantal parkeerplaatsen en sociale woningbouw in het centrum.

Behoud van de supermarkt als trekker voor het dorpscentrum van Maarn is van essentieel belang. Het plan biedt winkeliers de mogelijkheid zich te clusteren en het winkeloppervlak te vergroten. De huidige markt laat een kleine toevoeging van winkels toe en kan het winkelapparaat een duurzame toekomst bieden. Voor het indienen van de bouwaanvraag wordt onderzocht of de bestaande winkels interesse hebben. Lokale middenstand krijgt voorrang bij de toewijzing van winkelruimte.

De nieuwbouw moet respect tonen voor bestaande zichtlijnen en voor de dorpse schaal van Maarn. Met het plan wordt de pleinfunctie benadrukt en de bestaande bebouwing vervangen door zorgvuldig vormgegeven afwisselende bouwblokken. De openbare ruimte wordt vergroot en groen ingericht. De nieuwe bebouwing moet zich zoveel mogelijk voegen op of achter de bestaande rooilijnen van het straatprofiel.

Een greep uit de recente criteria
Uitgangspunt is twee bouwlagen met een kap van 11 meter waarin gewoond mag worden.
De breedte van de stoepen is minimaal 2 meter. Het bouwblok op de hoek heeft een contour van 16 x 22 meter. Het hoogteaccent op de hoek heeft een goothoogte van 9.2 m. Het dakvlak van het hoogteaccent is maximaal 10 bij 10 meter en is maximaal 13 m hoog.
Sierelementen zijn geen bewoonbare bouwdelen.

Ontwikkelaar OVOM bv past aan de hand van de laatste wijzigingen de bouwtekeningen aan en is van plan om voor 1 juli het bouwplan met een ruimtelijke onderbouwing in te dienen bij de gemeente voor een vrijstellingsprocedure. Insprekers en bewoners van Maarn en Maarsbergen hebben onlangs een nieuwsbrief ontvangen.

Na instemming in de gemeenteraad kan de welstandscommissie het bouwplan toetsen en volgt een informatieavond. Betrokkenen worden hierover geïnformeerd via het Gemeentenieuws, de gemeentelijke website en een nieuwe nieuwsbrief.

Meer informatie over het Beeldkwaliteitsplan Centrum Maarn treft u aan op deze website onder actueel, projecten.

Laatst gewijzigd: 20 mei 2008