Ministerie van Buitenlandse Zaken

Belangstelling MDG3 vrouwenfonds overtreft alle verwachtingen

20 mei 2008 | De belangstelling voor het MDG3 fonds, door minister Koenders in het leven geroepen om de positie van vrouwen wereldwijd te verbeteren, overtreft alle verwachtingen.

PricewaterhouseCoopers, de uitvoeder van het MDG3 vrouwenfonds ontving de afgelopen twee maanden honderden projectvoorstellen. De animo voor het fonds is zo groot dat het beschikbare budget van vijftig miljoen euro veertien maal is overtekend. In totaal zijn vierhonderd afzonderlijke voorstellen ingediend met een totaalbedrag van ongeveer zevenhonderd miljoen euro. De aanvragen komen van over heel de wereld, in totaal uit 81 landen. Ongeveer driehonderd aanvragen zijn afkomstig uit ontwikkelingslanden: van Brazilië tot Tonga, van Albanië tot Zambia.

Nog steeds is er wereldwijd sprake van ongelijke rechten en kansen. Vrouwen hebben minder erf- en eigendomsrechten, zijn minder vertegenwoordigd in politiek en bestuur en hebben minder toegang tot betaalde arbeid. Daarnaast heeft nog steeds wereldwijd een op de drie vrouwen te lijden onder seksegerelateerd geweld. Dit zijn de onderwerpen waar het MDG3 fonds een verschil wil maken en waarvoor minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) afgelopen jaar een Akkoord van Schokland heeft ondertekend met een aantal maatschappelijke organisaties.

In de komende weken zal onderzocht worden hoeveel van de ingediende aanvragen voldoen aan de toegangscriteria van het fonds. Duidelijk is dat het lastig zal worden om op de geplande datum van 15 juli de besluitvorming over subsidietoekenning af te ronden.

Uit de populariteit van het fonds blijkt dat er wereldwijd een grote behoefte is om concrete actie te ondernemen om de positie van vrouwen te verbeteren.

Meer informatie


* Informatie over Millenniumdoel 3


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Millenniumdoel 3: in 2015 hebben mannen en vrouwen dezelfde rechten Millenniumdoel 3
website van het Akkoord van Schokland (Externe link)