Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen vraagt VN duidelijkheid over Herfkens

20 mei 2008 | Tijdens zijn werkbezoek aan New York heeft minister Verhagen met Kemal Dervis, het hoofd van de VN Ontwikkelingsprogramma (UNDP), gesproken over de door Nederland betaalde huurvergoeding aan Eveline Herfkens toen zij voor deze organisatie werkzaam was.

Het UNDP heeft een onderzoek ingesteld toen vast kwam te staan dat deze vergoeding in strijd met de VN-regels is verstrekt. In het gesprek met het UNDP-hoofd drong minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) erop aan dat de organisatie duidelijkheid verschaft zodat de toegekende vergoeding al dan niet kan worden teruggevorderd.

'Op basis van het gesprek ga ik er vanuit dat de UNDP spoedig uitsluitsel zal geven,' aldus Verhagen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eerder onderzocht of het mogelijk zou zijn de in strijd met de VN-regels aan Herfkens betaalde huurvergoeding terug te vorderen. Op grond van de toen beschikbare gegevens en deskundig extern advies is vastgesteld dat dit toen niet haalbaar was. Minister Verhagen heeft steeds aangegeven dat hij tot terugvordering zal overgaan als nadere informatie van de Verenigde Naties daartoe aanleiding geeft.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl