D66

Geef kinderen toegang tot cultuur

20 mei 2008

D66 wil dat minister Plasterk (Cultuur, PvdA) musea gratis openstelt voor kinderen tot 12 jaar. Op deze manier wordt kunst en cultuur breed toegankelijk en kunnen scholen de kinderen vroeg kennis laten maken met musea. De regering schreef in haar regeerakkoord de musea gratis open te stellen maar komt daar nu op terug. D66-Kamerlid Boris van der Ham: "Eerst zegt de regering alle musea gratis voor kinderen open te stellen en nu blijkt dat maar om 19 van de 450 musea te gaan. Dat is een gemiste kans."

Ook maakt Van der Ham bezwaar tegen het feit dat de minister minder geld uit trekt voor de plannen dan deze volgens onderzoek kosten. Van der Ham: "De minister baseert zich op onderzoek uit 2005 waar niet alle kosten van gratis openstelling zijn meegerekend, D66 vraagt om een recent onderzoek te gebruiken, maar de minister wijst dit af."

Eerder stelde D66 zelf voor om kinderen tot 18 jaar gratis naar musea te laten gaan. Uit een kosten-baten analyse uit 2006 blijkt dat openstelling voor deze groep de meeste nieuwe bezoeken oplevert voor relatief weinig extra kosten ten opzichte van openstellingen voor bijvoorbeeld alle bezoekers of openstelling op bepaalde dagen.