Gemeente Urk

Vernieuwbouw Gemeentehuis/Bibliotheek van Start

VERNIEUWBOUW GEMEENTEHUIS/BIBLIOTHEEK VAN START

Vandaag 20 mei heeft projectwethouder Klaas Kramer van de gemeente Urk de eerste officiële paal geslagen voor de ver-/nieuwbouw van het gemeentehuis en bibliotheek. Hij noemde de start een feestelijk moment en hoopt op een voorspoedige bouw zonder ongelukken.

Vandaag 20 mei heeft project wethouder Klaas Kramer van de gemeente Urk de eerste officiële paal geslagen van de ver-/nieuwbouw gemeentehuis en bibliotheek.
Voordat hij de eerste paal sloeg memoreerde de wethouder enkele zaken in zijn toespraak.

In 2003 zijn diverse mogelijkheden van verbouw en nieuwbouw van de gemeentelijke gebouwen aan de Singel en het Noorderzand onderzocht. Uiteindelijk bleek realisering van verbouw/nieuwbouw op de locatie Singel de voordeligste oplossing in verbouw/nieuwbouwkosten, in exploitatiekosten en in bedrijfsvoeringkosten.
Doordat ook ten aanzien van de bibliotheek een beslissing moest worden genomen, kwam in 2005 de voorbereiding en de beslissing in een stroomversnelling.
Een kostenraming van alle afdelingen onder één dak op de locatie Singel werd opgesteld. De gemeenteraad bleek niet over één nacht ijs te gaan en besloot bijvoorbaat al om een tweede berekening te laten uitvoeren.

Het is verheugend dat, naast de zorgvuldigheid in begroten en ramen, de uiteindelijke gunning tegen reële bedragen kon plaatsvinden. Een bewijs dat er scherp was geraamd en scherp is ingeschreven . Ook Gedeputeerde Staten van Flevoland gaven het groene licht voor deze belangrijke investering.

Snelle en goede dienstverlening zijn het uitgangspunt. De klant centraal! De klant kan met al zijn vragen en problemen in het gemeentehuis terecht en straks in het verbouwde gemeentehuis. Dan is en wordt de situatie optimaal. Dan kan aan alle idealen van klantgerichtheid en klantvriendelijkheid gestalte worden gegeven. Alle afdelingen zullen dan centraal onder één dak zitten.

In de nieuwe vleugel komt op de begane grond onder meer de nieuwe bibliotheek. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de huidige situatie met twee verdiepingen. Het bibliotheekwerk gaat straks beschikken over een prachtige ruimte.

Met de uitbreiding en verbouw van het gemeentehuis en de bibliotheek is een totaal investeringsbedrag gemoeid van 7,8 miljoen euro. Naar verwachting zal het totale project 22 maanden in beslag nemen en in juni 2010 worden afgerond.


* Persbericht vernieuwbouw gemeeentehuis.doc (824.5 KB)