Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Goede start met inzameling kunststof - persbericht 033, 2008

Inwoners van Hoogezand-Sappemeer hebben vanaf 21 februari de mogelijkheid om hun kunststof afval gescheiden aan te bieden. Als inwoners hier gebruik van maken, kan dit een aanzienlijke besparing opleveren. De doelstelling die de gemeente heeft gesteld voor de inzameling van kunststof is na een korte periode al voor 80 procent gehaald.

Vanaf 1 mei wordt er één procent belasting geheven op alle verpakkingen. Met deze verpakkingsbelasting wil de rijksoverheid stimuleren dat fabrikanten minder verpakkingsmateriaal in hun producten verwerken. Voor het jaar 2008 komt dat neer op 240 miljoen euro. 115 Miljoen euro daarvan gaat rechtstreeks naar het zogenoemde afvalfonds. Uit dat fonds ontvangen gemeenten een vergoeding voor het scheiden en inzamelen van kunststof verpakkingen.

De gemeente Hoogezand-Sappemeer is een Diftar gemeente. Dit houdt in dat de gemeente stimuleert afval te scheiden. De inwoners betalen naast een vast jaartarief een bedrag voor iedere lediging. Het aantal ledigingen neemt af wanneer inwoners er voor kiezen kunststof afval gescheiden aan te bieden. Het aanbieden van kunststof afval is voor inwoners van de gemeente gratis.

Per ton kunststof afval ontvangen de gemeenten 200 euro. Vanaf september dit jaar wordt het tarief verhoogd naar 364 euro. Uit analyses van de gemeente blijkt dat inwoners in toenemende mate kiezen om kunststof afval gescheiden aan te bieden. Deze ontwikkelingen maken dat de gemeente op koers ligt voor wat betreft haar doelstellingen.

Met deze hogere prijs per ton is de gemeente voordeliger uit maar ook de inwoners. Het kunststof apart inzamelen betekent dat inwoners minder restafval overhouden, waarvoor zij per aanbieding moeten betalen. Met de hogere prijs per ton ingezameld kunststof is de inzameling bovendien eerder kostendekkend. De inzameling van afval in Hoogezand-Sappemeer wordt voor 100 procent gefinancierd door de burgers.