Provincie Limburg

Persberichten

Advies Raad voor Cultuur komt niet tegemoet aan ambities De zuidelijke overheden hebben, samen met de overheden in noord en oost Nederland, in gezamenlijkheid aangedrongen op een verhoging van
25% ten opzichte van de huidige Rijksbijdrage aan de culturele instellingen. Vooralsnog betekent het huidige advies een verhoging van de rijksmiddelen voor cultuur van zon 11% voor de periode 2009-2012 voor de zuidelijke landsdelen in vergelijking met de lopende periode
2005-2008. Hiermee komt de Raad voor Cultuur niet tegemoet aan de ambities van de zuidelijke overheden.
Als het aan minister Plasterk ligt, kunnen deze ambities zelfs nog minder waargemaakt worden. Hij geeft in een reactie op het advies van de Raad voor Cultuur aan, geen extra geld voor de cultuursector beschikbaar te willen stellen. Hij legt hiermee het advies van de Raad voor Cultuur naast zich neer en wil dat de Raad een nader voorstel schrijft, passend binnen de beschikbare rijksmiddelen voor cultuur. De Provincie Limburg vindt dit een zeer negatieve ontwikkeling. Gedeputeerde Odile Wolfs: "In 2018 mag Nederland een culturele hoofdstad van Europa leveren. Een ambitie waarvoor een goede basisinfrastructuur cultuur hard nodig is. En waarvoor diverse steden in Nederland hun nek uitsteken. Ik ga ervan uit dat deze houding van minister Plasterk zal leiden tot een kamerdebat."

De Raad voor Cultuur adviseert Marres en Stichting Popsport als nieuwe Limburgse instellingen in de culturele basisinfrastructuur toe te voegen. Daar is de Provincie Limburg zeer verheugd over. Evenals over het feit dat een aantal Limburgse instellingen er op vooruit gaan. Gedeputeerde Odile Wolfs: We kunnen constateren dat we enerzijds ons huiswerk goed hebben gedaan, maar kunnen nog lang niet achterover leunen. Immers als het aan de Raad voor Cultuur ligt, zullen Stichting Odapark Venray, Parade Brunssum en jongerentheater 020 deze planperiode buiten de boot van de basisinfrastructuur vallen en moet Het Vervolg een nieuw activiteitenplan maken. Bovendien moet in het nieuwe subsidiemodel een groot aantal instellingen die voorheen direct bij het Rijk hun aanvraag deden ditmaal aankloppen bij fondsen, zoals het nieuw opgerichte Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten+ (NFPK+). Pas als ook hun beslissingen bekend zijn, is er een totaalbeeld op te maken. Tot slot zegt de Raad voor Cultuur over het NAi Maastricht niets. Ik ga er van uit dat dit is meegenomen in het positieve advies over NAi Rotterdam. Kortom het plaatje is nog lang niet compleet.

In totaal dienden 15 Limburgse instellingen een aanvraag in bij de Raad voor Cultuur voor een plaats in de landelijke basisinfrastructuur. Acht aanvragen werden positief beoordeeld, twee aanvragen worden ter beoordeling doorgestuurd naar de NFPK+ en één aanvraag is aangehouden. Drie aanvragen werden van een negatief advies voorzien. Over de aanvraag van NAi Maastricht heeft de Raad voor Cultuur geen advies gegeven.

Positieve adviezen van de Raad voor Cultuur:

* Marres (nieuwkomer): Gevraagd 600.000,-, Advies 500.000,-;
* Stichting Popsport (nieuwkomer): Gevraagd: 125.684, Advies
125.750,-;

* Het Laagland: vroeg deze periode een kleine 120.000,- extra, Advies 110.000,- extra;

* Het huis van Bourgondië: vroeg deze periode een kleine 150.000,- extra, Advies 140.000,- extra;

* Orlando Festival: vroeg deze periode een kleine 50.000,- extra, Advies 22.000,- extra;

* WMC: vroeg deze periode 73.000,- extra, Advies 45.000,- extra;
* Jan van Eyck Academie: vroeg deze periode ruim 1.350.000,- extra, advies huidig subsidieniveau handhaven;

* Station Zuid: vroeg deze periode ruim 250.000,- extra, Advies huidig subsidieniveau handhaven.


20-5-2008 15:07