GroenLinks


--===============0947928551==

Wil kabinet pleiten voor wereldwijde afschaffing strafbaarheid homoseksualiteit?

20 mei 2008

Frankrijk zal zich in haar mensenrechtenpolitiek inzetten voor de wereldwijde afschaffing van strafbaarstellingen van homoseksualiteit. Nederland heeft eerder aangegeven een dergelijk pleidooi op te nemen 'in de dialoog met landen waar dit speelt'. GroenLinks roept het kabinet op om samen met Frankrijk initiatieven te ontplooien om de strafbaarheid van homoseksualiteit wereldwijd uit te bannen.

Schriftelijke vragen van de leden Azough en Van Gent (beiden GroenLinks) aan de minister van Justitie, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en van Buitenlandse Zaken over de wereldwijde afschaffing van strafbaarstellingen van homoseksualiteit.


1. Kent u het bericht dat Frankrijk in haar mensenrechtenpolitiek zal inzetten op de wereldwijde afschaffing van het strafbaar stellen van homoseksualiteit?


2. Op welke wijze geeft u invulling aan het voornemen om de afschaffing van de strafbaarstelling van homoseksuele handelingen op te nemen in de dialoog met landen waar dit speelt?


3. Bent u bereid om in Europees en internationaal verband het initiatief te nemen om de acceptatie van homoseksuelen te stimuleren door op zo kort mogelijke termijn openlijk steun uit te spreken voor het Franse initiatief en gezamenlijk een plan van aanpak uit te werken hoe de uitbanning van strafbaarheid van homoseksualiteit te realiseren is? Zo nee, waarom niet?

Den Haag, 20 mei 2008