Ingezonden persbericht


Utrecht, 20 mei 2008

Groene daken en gevelgroen voor Utrecht

UTRECHT - Wethouder Giesberts komt met een plan voor grootschalige geveltuinen en voor groene daken. Het idee voor dak- en gevelgroen is tijdens de commissievergadering ingebracht door GroenLinks-fractievoorzitter Marry Mos en overgenomen door het college.

Beplanting op daken is een goede manier om een gebouw beter te isoleren. Het bespaart veel energie en daarmee uitstoot van broeikasgassen. In de winter houden de plantjes warmte vast en in de zomer houden ze de binnentemperatuur daarentegen juist laag. Mos op het dak vangt bovendien veel fijn stof uit de lucht en neemt veel regenwater op, zodat het rioleringsstelsel minder snel overbelast raakt bij hevige regenbuien.

Naast groene daken moeten in de stad ook meer grootschalige geveltuinen komen. Gevelgroen vangt ook veel fijn stof uit de lucht en zorgt letterlijk voor een meer kleurrijke stad. ,,Het mes snijdt aan veel kanten tegelijk", zegt fractievoorzitter Mos. ,,Ik ben daarom blij dat de wethouder het idee overneemt en met een plan komt voor meer dak- en gevelgroen."

In steden als Groningen en Rotterdam krijgen particulieren al een kleine subsidie per vierkante meter daktuin die zij aanleggen. Of Utrecht ook met een dergelijke financiële vergoeding komt is nog onduidelijk. Voorlopig gaat het waarschijnlijk vooral om daken van gemeentelijke gebouwen, scholen en sportaccommodaties. Wethouder Giesberts komt voor de begrotingsbehandeling al met een plan voor de geveltuinen. Het dakgroen komt pas later aan de orde, omdat wethouder Giesberts eerst inzicht wil hebben in de eventuele technische beperkingen van het idee.

Noot: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marry Mos op 06 18680097..


---- --