Raad van de Europese Unie

Verklaring over de situatie van de verdedigers van de mensenrechten in Colombia : http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/100488.pdf

Verklaring van het voorzitterschap, namens de Europese Unie, over de situatie van de verdedigers van de mensenrechten in Colombia

De Europese Unie is ernstig bezorgd over de moorden op en doodsbedreigingen tegen leiders van sociale organisaties en verdedigers van de rechten van de mens in Colombia gedurende de laatste weken.
Deze vloedgolf van bedreigingen en intimidaties trof ook de organisaties die op het terrein sedert vele jaren nauw samenwerken met de Europese Unie: sedert 18 februari jongstleden hebben vijf leiders en leden van organisaties die betrokken zijn bij programma's van de Unie met hun leven betaald voor hun inzet ten behoeve van hun gemeenschap; voorts hebben door de Unie gesteunde organisaties - waaronder het programma voor ontwikkeling en vrede in Magdalena Medio - via e-mail bedreigingen ontvangen waarin bij deze projecten betrokken ngo's, gemeentelijke leiders en geestelijken door onwettige gewapende groeperingen aangemerkt worden als "militaire doelen".

De Europese Unie wijst erop dat deze gemeentelijke leiders legitieme inspanningen leveren ten behoeve van de vrede in Colombia, alsook voor de verdediging en bevordering van de mensenrechten in het land. Daarnaast is de Europese Unie verontrust over de opkomst van gewapende criminele groepen die de onwettige structuren voor het onder controle houden van territorium die door de zelfverdedigingsgroepen van Colombia voor hun demobilisering waren opgezet, overnemen en bezet houden. De Europese Unie heeft haar bezorgdheid reeds ter kennis gebracht van de Colombiaanse autoriteiten, die hebben toegezegd hun strijd tegen deze vormen van geweld voort te zetten. De Europese Unie zal harerzijds vastberaden steun blijven verlenen aan de verdedigers van de mensenrechten in Colombia.
De kandidaat-lidstaten Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Bosnië en Herzegovina en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en Armenië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.