Gemeente Moerdijk


20-05-2008: Strakke regie op activiteiten Fort de Hel

Het college gaat strakker regie voeren op de toegestane activiteiten op Fort de Hel. Ruim een jaar na de ondertekening van de vaststellingsovereenkomst, constateert het college dat er onvoldoende vordering zit in de inspanningen naar aanleiding van een mediationtraject. Inspanning die overigens aan zowel de kant van de gemeente als bij de Stichting Fort de Hel, beter moeten.

Het college heeft alle in- en outs van het dossier Fort de Hel op een rij gezet en komt met een tussenoplossing. Die tussenoplossing bestaat uit:

- Het nog éénmaal uitleg geven over de huurovereenkomst aan de huurder met het verzoek de overeenkomst te tekenen;

- Na ondertekening via een subsidiebeschikking (op grond van de subsidieverordening) de toegezegde 30.000 als exploitatiebijdrage beschikbaar te stellen, mits een financiële onderbouwing daarvoor aanwezig is;

- Voor de langere termijn een oplossing voor te bereiden die past in de opgestelde Visie Toerisme en Recreatie, die past in de visie die Stichting Cultuurhistorie West-Brabant op dit moment opstelt en die na vaststelling door college en raad wordt vertaald in de 2e herziening bestemmingsplan Buitengebied;

- Het college zet in op één aanspreekpunt binnen de gemeente voor alle zaken rond Fort de Hel;

- Het college informeert alle betrokkenen, inclusief de klagers;
- Het college wijst een aantal verzoeken en aangevraagde vergunningen af.

Huurovereenkomst
In de huurovereenkomst is een beperkt aantal activiteiten geregeld. Activiteiten die educatief en cultureel van aard zijn tot een maximum van 20 personen. Commerciële en actieve activiteiten zoals bbq, themadiners, survival of boogschieten mogen niet of alleen als de noodzakelijke vergunningen (o.a. APV, Drank- en Horeca Wet en Wet milieubeheer) aanwezig zijn en ook tot maximaal 20 personen. Alle activiteiten moeten passen binnen het geldende bestemmingsplan en als dat niet zo is dan mag op grond van de APV voor maximaal 7 activiteiten per jaar (5 besloten en 2 normale evenementen) een vergunning worden aangevraagd. Geen enkele activiteit mag leiden tot geluidsoverlast.

Als de huurder niet overgaat tot ondertekening van de huurovereenkomst, gaat de gemeente over tot ontbinding van de overeenkomst en op zoek naar een nieuwe exploitant.

Het college hecht eraan nogmaals duidelijk te maken dat Fort de Hel een monument is. Dat monument moet beschermd worden en in zijn monumentale staat hersteld worden. Pretparkachtige activiteiten passen niet in de visie op de Forten (Sabina en De Hel), aldus het college.

Exploitatiebijdrage
De toegezegde bijdrage van 30.000 wordt alleen uitbetaald als de huurovereenkomst en de exploitatieovereenkomst is getekend en er een financiële onderbouwing is. Zolang die niet zijn getekend, komt er geen subsidiebeschikking.

Lange termijn oplossingen
Voor de langere termijn wil het college aansluiten bij de opgestelde visie Toerisme en Recreatie en de visie die de Stichting Cultuurhistorie West-Brabant in concept gereed heeft. Het college wacht echter eerst het officiële rapport af om zo een betere onderbouwing voor verruiming van het bestemmingsplan Buitengebied te hebben.Vanuit de visie Toerisme en Recreatie zet het college in op een versterking van de band met het water, het benutten van cultuur historische waarden en het benutten van de groene kwaliteiten van het buitengebied voor toeristisch en recreatieve functies. Fort de Hel kan dan zowel de recreatieve als de culturele poort voor deze uitgangspunten zijn.

Eén aanspreekpunt
Het college wil één aanspreekpunt voor Fort de Hel. Bestuurlijk is dat de wethouder Grootenboer. Ambtelijk zal dat de afdeling Vergunning en Handhaving zijn, omdat vooral de uit de hand gelopen activiteiten aan banden moet worden gelegd. Het college komt tegemoet aan klachten en meldingen en verzoeken tot handhaving van de buurt.Het college maakt vaart met het uitwerken van de toekomstige mogelijkheden zodat een 2e herziening van het bestemmingsplan Buitengebied in gang kan worden gezet.

Informatievoorziening
Het college heeft alle betrokkenen inclusief de direct omwonenden van het Fort op de hoogte gesteld van haar besluit.

Verzoeken en vergunningen
Het college wijst het verzoek om Fort de Hel aan te wijzen als trouwlocatie af. Sinds 2006 mogen bruidsparen kiezen voor een alternatieve locatie. De gemeente toetst die locatie aan de veiligheidseisen zoals nooduitgang, brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties. Het fort voldoet hier tot op heden niet aan.

En terrasvergunning behoort eveneens niet tot de mogelijkheden. Een losse terrasvergunning is binnen de APV vervallen en kan alleen nog worden verleend op grond van een exploitatievergunning. Die is voor het Fort niet aangevraagd.

Voor een Drank- en horecavergunning moet de inrichting van het Fort worden getoetst voordat die verleend wordt.

Het college verleent wel een evenementenvergunning voor diverse evenementen waaronder vijf trouwfeesten. Conform het beleid van 2002 mogen maximaal 2 evenementen en 7 trouwfeesten worden gehouden. Dit alles binnen het aantal toegestane personen.