Universiteit Leiden


* dinsdag 20 mei 16.15 uur
Bob van den Bos
Mirakel en Debacle. De Nederlandse besluitvorming over de Politieke Unie in het Verdrag van Maastricht Faculteit: Rechtsgeleerdheid
Promotor: prof.dr. A. van Staden

Nederland bekleedde het EG Voorzitterschap in de tweede helft van 1991. In die periode moesten de onderhandelingen over een nieuw Europees verdrag worden afgerond. Den Haag aanvaardde het conceptverdrag van zijn voorganger Luxemburg niet en vervaardigde zelf een nieuw concept naar eigen inzicht. Dit voorstel werd door alle lidstaten met uitzondering van België verworpen op 'Zwarte Maandag' (30-9-1991).
De vraag hoe en waarom dit historische fiasco zich heeft kunnen voltrekken vormt het hoofdonderwerp van deze studie. Het onderzoek is opgezet en uitgevoerd op basis van nader uitgewerkte modellen van de beroemde Amerikaanse politicoloog Graham Allison (Essence of decision, herziene versie met Ph. Zelikow, 1991). De schrijver heeft honderden interne documenten ingezien en met meer dan vijftig besluitvormers gesproken, waaronder Lubbers, Kok, Van den Broek, Dankert, alsmede buitenlandse ministers. De modellenbenadering in combinatie met gedetailleerd onderzoek leverde onthullende en onthutsende inzichten op in de werking van de Haagse democratie achter de schermen.
Bob van den Bos is politicoloog en was voor D66 lid van de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en het Europees Parlement, laatstelijk als fractievoorzitter. Ook was hij (vice-) partijvoorzitter van D66. Van den Bos publiceerde enkele boeken en vele tientallen artikelen in tijdschriften en dagbladen.

In verband met de verbouwing in het Academiegebouw vinden de promoties plaats in de Lokhorstkerk (Pieterskerkstraat)