Gemeente Bronckhorst Gemeente Bronckhorst aan de slag met opstellen van Toekomstvisie Bronckhorst 2030

Veel betrokkenheid gevraagd van inwoners en instanties

2030 de ver-van-je-bed-show? Niet voor de gemeente Bronckhorst. De gemeente wil goed voorbereid de toekomst tegemoet. Daarom is ze onlangs gestart met het opstellen van een Toekomstvisie Bronckhorst 2030. Met de toekomstvisie wil de gemeente kunnen sturen en inspelen op ontwikkelingen en keuzes maken. De visie gaat de kapstok vormen voor alle beleid en activiteiten van de gemeente. "Een belangrijk document dus", zegt burgemeester Henk Aalderink, "voor ons, maar ook voor Bronckhorster inwoners en organisaties/bedrijven. Wij vragen hen dan ook om met ons mee te denken! Dat kan op verschillende manieren."

Ansichtkaarten-actie
Met een speciale ansichtkaarten-actie in huis-aan-huisblad Contact vraagt de gemeente inwoners om mee te denken over de toekomstvisie. Op de ansichtkaart kunnen inwoners invullen waar ze trots op zijn in Bronckhorst en wat volgens hen nog meer aandacht nodig heeft in de gemeente. De kaart kunnen ze voor 1 juni opsturen naar de gemeente of inleveren tijdens de toekomstvisie-startbijeenkomst op 20 mei a.s. Onder alle inzenders verloot de gemeente vijf cadeaubonnen van E 25,-.

Startbijeenkomst
Op 20 mei a.s. van 17.00-18.30 uur is in zaal Het Witte Paard in Zelhem een speciale startbijeenkomst over de toekomstvisie. De bijeenkomst is bedoeld voor inwoners, maatschappelijke organisaties, bedrijven en medewerkers en bestuur van de gemeente. De startbijeenkomst staat in het teken van een inspirerende toekomstbijdrage van Nederlands bekendste trendwatcher Adjiedj Bakas. Inmiddels ook bekend van TV waar hij op dit moment samen met presentator Sven Kockelmann een serie van tien programma's presenteert, getiteld: De Toekomst is Nu (op de vrijdagavonden om 19.30 uur bij de KRO op Nederland 2).

Externe deskundigheid ingeroepen
Ook vraagt de gemeente aan een aantal instanties waar ze al mee samenwerkt op vele gebieden hun deskundige inbreng over allerhande trends en ontwikkelingen die er aan komen, zoals demografische ontwikkelingen (vergrijzing en ontgroening), leefbaarheid in de kernen (hoe houden we dat in stand), veranderende landbouw (minder, maar grotere bedrijven) en nieuwe bedrijvigheid (bijvoorbeeld recreatie en toerisme), individualisering etc. De deelnemende partijen zijn onder meer de Kamer van Koophandel, VVV, ouderenbonden, Land- en Tuinbouw Organisatie, het Bronckhorster Ondernemersplatform en Natuurmonumenten. Zij nemen plaats in drie zogenaamde expertgroepen.

Zomertour
In de week van 30 juni t/m 4 juli organiseert de gemeente voor de tweede keer in haar bestaan een zomertour. De gemeente trekt dan met speciale, openbare zomeravondbijeenkomsten langs Vorden, Hengelo, Steenderen, Zelhem en Hummelo. Tijdens de bijeenkomsten van 17.00-22.00 uur staat een aantal activiteiten/discussiebijeenkomsten met publiek op stapel. Hierover publiceert de gemeente binnenkort op haar gemeentepagina's in Contact en de website www.bronckhorst.nl. In ieder geval zijn er de presentatie van de resultaten van de ansichtkaarten-actie en de bevindingen van de expertgroepen, een hapje, drankje en muziek.

Wat doen we met alle inbreng?
De resultaten van de ansichtkaarten-actie en de expertgroepen zijn input voor een zogenaamde sterkte-zwakte-analyse. Deze analyse geeft ook inzicht in de voornaamste kansen en problemen voor de gemeente, gezien de ontwikkelingen en trends die op haar af komen. De sterkte-zwakte-analyse bespreekt de gemeente vervolgens in de maand september met de dorpsbelangenorganisaties. Daarna wordt deze vastgesteld door de gemeenteraad (oktober). Met de analyse als leidraard, stelt de gemeente in november/december drie toekomstscenario's voor Bronckhorst 2030 op. De gemeenteraad gaat deze scenario's beoordelen, waarna begin 2009 een keuze uit de drie scenario's wordt gemaakt. Dan is duidelijk waar de gemeente Bronckhorst zich de komende jaren op gaat richten.