Raad van State


dinsdag 20 mei 2008
Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan Multi Continental Recycling voor een afvalverwerkingsbedrijf aan de Parallelweg West in Culemborg. Het college van burgemeester en wethouders van Culemborg en een aantal omwonenden vinden dat de vergunning vanwege geluidsoverlast niet had mogen worden verleend. (zaaknummer 200703670/1) Zitting over de bouwvergunning die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam Centrum heeft verleend voor de bouw van een pand op het Haarlemmerplein tegenover Tussen de Bogen in Amsterdam. In het pand zullen 91 woningen, commerciële ruimtes en ongeveer 200 parkeerplaatsen worden gerealiseerd. De rechtbank in Amsterdam heeft eerder de beroepen van De Groene Reael en twee inwoners van de gemeente gedeeltelijk gegrond verklaard, omdat het gebouw in strijd met het bestemmingsplan te hoog wordt. Een aantal andere bezwaren, waaronder de vrees voor verslechtering van de luchtkwaliteit door de parkeergarage, heeft de rechtbank ongegrond verklaard. Zowel de inwoners als het stadsdeelbestuur en de projectontwikkelaar van het gebouw komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200707992/1)

12.00 uur

Zitting over de wijziging door het college van burgemeester en wethouders van Venlo van de milieuvergunning uit 1999 voor een dakpannenfabriek aan de Trappistenweg in Tegelen. De wijziging heeft betrekking op het aanscherpen van de norm voor de uitstoot van fluor. De zitting gaat ook over de nieuwe milieuvergunning die het college aan de fabriek heeft verleend. Ook in deze vergunning heeft het gemeentebestuur de norm voor de uitstoot van fluor aangescherpt. De dakpannenfabriek is het niet eens met deze strengere norm en verzoekt de Raad van State beide besluiten te schorsen. (zaaknummers 200802414/2 en 200801679/2)

12.00 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Gelderland om een zogenoemde melding op grond van de Wet milieubeheer te aanvaarden. Deze melding heeft betrekking op een kalvergierinstallatie aan de Heetkamperweg in Stroe. Het provinciebestuur heeft de melding geweigerd, omdat de capaciteit van de installatie toeneemt. Hierdoor ontstaat er volgens de provincie meer hinder voor de omgeving. Daarom had de Stichting Mestverwerking Gelderland volgens haar een milieuvergunning moeten aanvragen. De stichting is het daar niet mee eens en komt in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200705833/1)

14.15 uur

Zitting over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Overbetuwe om bestuurlijke maatregelen te nemen tegen het fruitteelt praktijkcentrum van Fruitconsult aan de Lingewal in Randwijk. Het Lijndensche Fonds voor Kerk en Zending had hierom verzocht, omdat het fonds vindt dat de activiteiten van Fruitconsult in strijd met het bestemmingsplan zijn. Volgens hem is namelijk geen sprake van praktijkonderzoek voor fruitteelt, maar van dienstverlening gericht op dat praktijkonderzoek. Het gemeentebestuur heeft het verzoek afgewezen, omdat volgens hem geen sprake is van strijd met het bestemmingsplan. De rechtbank in Arnhem heeft eerder echter geoordeeld dat de gemeente het verzoek aan de hand van het verkeerde bestemmingsplan heeft beoordeeld en dat er wel sprake is van strijd met het bestemmingsplan. De Stichting DLO en de universiteit van Wageningen komen tegen deze uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200707435/1)