Nederlands Architectuurinstituut

Persbericht (mei 2008)

Huis Sonneveld viert feest - Jubileumweek rond het 75-jarig jubileum van museumwoning Huis Sonneveld

De modernistische witte villa Huis Sonneveld, aan de rand van het Museumpark in het centrum van Rotterdam, viert dit jaar zijn 75-jarig bestaan. Op 17 mei 1933 werd Huis Sonneveld officieel opgeleverd. Dit moment 75 jaar geleden wordt van zaterdag 17 mei t/m zondag 25 mei aanstaande gevierd met een jubileumweek.

Huis Sonneveld is een van de best bewaarde woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen (vroeg-Modernisme). Eind jaren negentig is de villa geheel gerestaureerd en teruggebracht naar de situatie van 1933. Sinds 2001 is Huis Sonneveld als museumwoning van het Nederlands Architectuurinstituut opengesteld voor publiek. Met aantallen tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers per jaar, is het een van de populairste museumwoningen van Nederland.

Jubileumweek
Het 75-jarig bestaan van Huis Sonneveld wordt gevierd met een jubileumweek vol speciale activiteiten voor het publiek. Het huis is van 17 t/m 25 mei gratis te bezoeken.

zaterdag 17 mei, 14.00 uur: foto- en filmmatinee De jubileumweek opent met een foto- en filmmatinee, waarin privé films van de Sonneveld en films uit het Gemeentearchief Rotterdam worden getoond van de stad Rotterdam in de jaren dertig. Daarnaast roept het NAi het publiek op om in eigen albums te grasduinen naar die foto waarop (óók) Huis Sonneveld (op de achtergrond) zichtbaar is, bijvoorbeeld bij een trouwfoto of een partijtje voetbal in het park, of de brand na het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940. Bezoekers aan de matinee kunnen hun foto's meenemen om ter plaatse te laten scannen. De foto's worden gebruikt voor een digitaal fotoalbum dat wordt gemaakt vanwege het jubileum. (Meer informatie over het fotoalbum is te vinden op www.nai.nl).

zondag 18 mei, 14.00 uur: rondleiding door Huis Sonneveld, prijs: 2,50 euro
De rondleiders van het NAi leiden het publiek door de kleurrijke en moderne woning die geheel is ingericht met Gispen-meubels en bijzondere stoffen van Metz & Co. Tijdens deze jubileumrondleiding vertellen ze over de achtergronden van dit totaalkunstwerk van kunst, architectuur en interieur volgens de principes van het Nieuwe Bouwen, over de opdrachtgevers, architecten en bewoners.

zondag 18 mei, 15.00 uur: lezing `Een moderne familie', gratis Sinds 2006 verricht Leonard Kooij, kleinzoon van de eerste bewoners, onderzoek naar de familie Sonneveld en hun betekenis voor het moderne Rotterdam in het interbellum. Vooruitlopend op het verschijnen van een boek hierover, deelt hij zijn kennis en persoonlijke herinneringen met het publiek, onder meer aan de hand van de originele ontwerptekeningen van Brinkman en Van der Vlugt, en het Sonneveld-archief, dat normaal gesproken in de depots van het NAi bewaard wordt en niet voor publiek toegankelijk is.

donderdag 22 mei, 20.00 uur: lezingenavond `Open huis', prijs: 5 euro De avond getiteld `Open huis' bestaat uit twee lezingen. Wessel de Jonge, architect en oprichter van DOCOMOMO, gaat in zijn lezing in op de ontwikkeling van het Nieuwe Bouwen (vroeg-Modernisme) in Europa en de positie van woonhuizen, zoals Huis Sonneveld en Tugendhat (Brno, Tsjechië), daarbinnen. Hetty Berens, conservator van Huis Sonneveld, spreekt deze avond over Huis Sonneveld, het fenomeen `museumwoning' in Nederland en de groeiende populariteit van dit type musea.

vrijdag 23 mei, 20.30 uur: huiskamerconcert
Jazzconcert in de woonkamer van Huis Sonneveld. Gezien de beperkte capaciteit van Huis Sonneveld zal dit concert alleen te bezoeken zijn door het winnen van toegangskaarten via radiozenders en tijdschriften.

zondag 25 mei, 14.00 uur: rondleiding door Huis Sonneveld, prijs: 2,50 euro
zie zondag 18 mei

Kinderboek
Valiz geeft in de jubileumweek een kinderboek uit dat zich afspeelt in Huis Sonneveld. Het boek getiteld `Een nieuw huis voor Muis Mus - Avonturen in Huis Sonneveld' is geschreven door Hanne Hagenaars en de Design Politie. Het prentenboek voor kinderen ouder dan 6 jaar gaat over een muis die na zijn winterslaap tot de ontdekking komt dat er een huis op zijn holletje is gebouwd: hij gaat op ontdekkingstocht door Huis Sonneveld. Vanaf woensdag 21 mei is het boek à 15 euro verkrijgbaar in de boekhandel.