Ingezonden persbericht


Persbericht
Leidschendam 20 mei 2008

Preferentiebeleid heeft vergaande negatieve gevolgen voor farmaceutische zorgmarkt

(Leidschendam, 20 mei 2008) De aanstaande uitbreiding van het preferentiebeleid door zorgverzekeraars zal vergaande negatieve gevolgen hebben voor alle betrokkenen bij de farmaceutische gezondheidszorg. Dit beleid zal ten koste gaan van verdere investeringen in zorgverbeteringen door apothekers. Het zorgt daarmee niet alleen voor uitvoeringsproblemen op korte termijn; op lange termijn belemmert het de concurrentie en marktdynamiek. Daarmee wordt in de eerste plaats de patiënt geraakt.

Onder het preferentiebeleid vergoeden enkele grote zorgverzekeraars alleen nog de laagstgeprijsde middelen van een grote groep geneesmiddelen waarvan het patent is verlopen. Iedere zes tot twaalf maanden kan een ander geneesmiddel als preferent worden aangewezen. ASKA, de koepel van apotheekketens waarbij ongeveer 500 apotheken zijn aangesloten en daarmee een ongeveer een kwart van de markt vertegenwoordigt, maakt zich grote zorgen over deze aanstaande uitbreiding van het preferentiebeleid.

Miljoenen patiënten zullen hierdoor regelmatig moeten wisselen van geneesmiddel(-en). Dit levert problemen op voor de therapietrouw van de geneesmiddelenbehandeling waardoor het beoogde effect van de medicatie sterk zal verminderen, met alle negatieve gevolgen voor de gezondheid van dien. Dit beleid zal ten koste gaan van verdere investeringen in zorgverbeteringen door apothekers, bijvoorbeeld in het Electronisch Medicatie Dossier. Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat een aantal apotheken hun deuren zal moeten sluiten of hun kwaliteit van dienstverlening door kostenbesparingen zal moeten verlagen. De voor Nederland kenmerkende kwalitatief hoogstaande en efficiënte farmaceutische zorg komt zo sterk onder druk te staan.

Voor de arts zal het preferentiebeleid enerzijds leiden tot een hogere werkdruk omdat patiënten meer uitleg nodig hebben over wisselingen. Anderzijds zal het leiden tot een lagere therapietrouw en daarmee een sub-optimale behandeling, met als gevolg een terugkerende patiënt of onnodige schade voor de gezondheid.

Indien de financiële gevolgen van het preferentiebeleid niet worden gecompenseerd leidt dit tot enorme druk op de marge bij fabrikanten, farmaceutische groothandels en apotheken. Bij een volledig verdwijnen van de marge bij fabrikanten en groothandel komt de fijnmazige distributie via de groothandel en apotheek onder druk te staan en kan de beschikbaarheid van de betrokken geneesmiddelen niet meer gegarandeerd worden. De apotheker is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de af te leveren geneesmiddelen en moet daarmee in staat blijven om te bepalen welke produkten worden afgeleverd. De huidige eenzijdige focus van verzekeraars op prijs negeert het belang van kwaliteit. Het preferentiebeleid haalt voor zorgverzekeraars de prikkel weg om met apotheken afspraken te maken over goede en betaalbare geneesmiddelenvoorziening, op het gebied van prijs maar vooral ook op het gebied van de kwaliteit van dienstverlening.

Gerben Klein Nulent, voorzitter ASKA: 'Wij hebben herhaaldelijk aangegeven een groot voorstander te zijn van een markt waarin zorgverzekeraars en apotheken na onderling overleg contractuele afspraken maken over de declaratieprijs van geneesmiddelen. De lange termijnvisie van de minister van VWS zal naar verwachting ook gebaseerd zijn op decentrale onderhandelingen. De weg die de verzekeraars nu kiezen is hiermee in tegenspraak. Het zorgt niet alleen voor uitvoeringsproblemen op korte termijn; op lange termijn belemmert het de concurrentie en marktdynamiek. Het kent daarmee vergaande negatieve consequenties, niet in de laatste plaats voor de patiënt. De Nederlandse farmaceutische markt, die met zijn hoogwaardige en efficiënte geneesmiddelendistributie tot de besten in Europa behoort, mag niet verloren gaan.'

Om voorgenoemde redenen zet ASKA alles in het werk om deze ontwikkeling te stoppen. Daarbij wordt een juridische procedure tegen betrokken zorgverzekeraars over de wijze waarop zij het preferentiebeleid uitvoeren niet uitgesloten.

Voor nadere informatie
Sjoerd Veenstra, bureaudirecteur ASKA
Telefoon: 070-4442587
Mobiel: 06-10933119
E-mail: info@ketenapotheken.nl
www.ketenapotheken.nl

Associatie van Ketenapotheken (ASKA)
De branchevereniging van ketenapotheken is opgericht in januari 2005 op initiatief van vier grote apotheekbedrijven: Mediq Apotheken, Alliance Apotheek, Escura B.V. en Lloyds Apotheken. Sinds juli 2005 zijn ook Zorggroep Almere en Thio Pharma Holding te Maassluis lid van ASKA. Op dit moment zijn ongeveer 500 apotheken aangesloten die samen ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking bedienen. ASKA behartigt de belangen van centraal geleide apotheekbedrijven en wil zich tegelijkertijd inzetten voor een goede geneesmiddelenvoorziening. De ketenapotheek staat voor een moderne centraal geleide apotheekdienst met eigen filialen, waar de geneesmiddelenspecialist / apotheker in loondienst werkzaam is en 100% van zijn (en steeds vaker haar) tijd bezig is met patiëntenzorg.


---- --