OPG Groep N.V.

Persbericht

Utrecht, 20 mei 2008

Preferentiebeleid zorgt voor extreme prijsdaling
Compensatie voor apotheken geclaimd

Het preferentiebeleid van zorgverzekeraars leidt per 1 juni 2008 tot een extreme prijsdaling op generieke geneesmiddelen. Het hieruit resulterende verlies van bedrijfsresultaat voor OPG in 2008 bedraagt circa 24 miljoen. Op basis van het transitieakkoord gaan wij uit van compensatie van dit resultaatverlies en is bijstelling van de verwachting ten aanzien van ons bedrijfsresultaat over 2008, zoals gepubliceerd bij de eerste kwartaalcijfers, dan ook niet noodzakelijk.

Op basis van het preferentiebeleid* vergoeden enkele grote zorgverzekeraars alleen nog de laagst geprijsde geneesmiddelen waarvan het patent is verlopen. Verzekeraars voeren een zogenaamd gezamenlijk preferentiebeleid op drie groepen geneesmiddelen, wat per 1 januari tot een forse prijsdaling heeft geleid. In aanvulling hierop worden nu ook op individuele basis andere groepen geneesmiddelen onder dit beleid gebracht.

De prijsdaling per 1 juni aanstaande op deze groepen geneesmiddelen van 355 miljoen op jaarbasis voor de gehele markt komt voor OPG overeen met een additioneel negatief effect op het bedrijfsresultaat van circa 24 miljoen in 2008. Wij gaan er van uit dat de afspraken in het transitieakkoord* over de taakstelling voor 2008 nog steeds staan. Omdat de daarin afgesproken prijsdaling van 10% op generieke geneesmiddelen al in april van dit jaar ruimschoots was gerealiseerd, zullen apotheken voor de additionele prijsdaling als gevolg van het huidige preferentiebeleid gecompenseerd dienen te worden. De overheid kan dit doen via een forse ophoging van de receptregelvergoeding, die momenteel volstrekt ontoereikend is, en via een verlaging van de clawback*. De apothekerskoepel KNMP heeft deze compensatie inmiddels geclaimd.

Uitgaande van compensatie is een bijstelling van de verwachting ten aanzien van ons bedrijfsresultaat over 2008, zoals gepubliceerd bij de eerste kwartaalcijfers, dan ook niet noodzakelijk. In die verwachting is opgenomen dat afspraken in het kader van het transitieakkoord zullen leiden tot een negatief effect van bruto 13 miljoen op ons bedrijfsresultaat in 2008.


*: zie verklarende woordenlijst
Handelsregister Utrecht nr. 30000534
OPG Groep N.V.

Marc van Gelder, CEO: `De taakstelling van prijsverlagingen van 340 miljoen voor de totale markt in 2008, zoals afgesproken in het transitieakkoord, wordt gehaald. De effecten van het preferentiebeleid gaan zo ver over deze taakstelling heen dat apotheken hiervoor volledig dienen te worden gecompenseerd. "Afspraak is afspraak", heeft de overheid gezegd. Omdat de prijsdalingen per 1 juni zo extreem zijn, dient de compensatie voor apotheken snel in werking te treden. Daarnaast streven wij als OPG samen met de zorgverzekeraars naar een structurele oplossing voor het veiligstellen van een doelmatige, kwalitatief hoogwaardige, geneesmiddelenvoorziening in Nederland, op basis van meer marktwerking.'

Persbericht ASKA
Het preferentiebeleid door zorgverzekeraars zal vergaande negatieve gevolgen hebben voor alle betrokken partijen, niet in de laatste plaats voor de klant. Zie het bijgevoegde persbericht `Preferentiebeleid heeft vergaande negatieve gevolgen voor farmaceutische zorgmarkt' van de Associatie van Ketenapotheken (ASKA).

Voor nadere informatie

Catrien van Buttingha Wichers, hoofd Corporate Communicatie Telefoon: +31(0)30 282 16 09
Mobiel: +31(0)6 5339 3665
E-mail: c.v.buttingha@groep.opg.nl

Europalaan 2, Utrecht Corporate Communicatie Postbus 2066 Telefoon: +31(0)30 2821609 3500 GB Utrecht Fax: +31(0)30 2821660


---- --