Minister Verhagen spreekt in VN Veiligheidsraad

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen brengt vandaag een werkbezoek aan de Verenigde Naties in New York, waarbij hij zal spreken in de Veiligheidsraad.

De minister neemt deel aan een debat over vredesopbouw waarin hij zal benadrukken dat nationale autoriteiten te allen tijde verantwoordelijk zijn om hun bevolking bij te staan en te beschermen als ze lijden onder rampen of geweld.

Minister Verhagen zal zijn steun uitspreken voor het komende bezoek aan Myanmar van VN secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon, die ook aanwezig zal zijn bij het debat in de Veiligheidsraad.

Daarnaast zal minister Verhagen gesprekken voeren met VN ondersecreatris-generaal politieke zaken Lynn Pascoe en met zijn Britse ambtgenoot David Miliband, onder wiens voorzitterschap de Veiligheidsraad bijeenkomt. De hulp aan de door de cycloon Nargis getroffen bevolking van Birma staat daarbij hoog op de agenda.

Tot slot overlegt minister Verhagen met het hoofd United Nations Development Program (UNDP) Kemal Dervis over de kwestie Herfkens. De minister zal aandringen op spoedige inzage in het onderzoek dat de UNDP verricht naar de rechtmatigheid van de toelages die mevrouw Herfkens heeft ontvangen toen zij bij deze organisatie in dienst was.

Noot voor redacties (