Gemeente Gulpen-Wittem

PERSBERICHT

Hubertusmarkt voortaan steeds op zaterdag

In 2008 op zaterdag op 8 november

Gulpen-Wittem - 20 mei 2008 - Het college van B&W van Gulpen-Wittem heeft besloten om de Hubertusmarkt in Gulpen vanaf 2008 steeds te laten plaatsvinden op de eerstvolgende zaterdag ná 3 november van enig jaar of op 3 november indien dat een zaterdag is. Het college heeft daarmee gehoor gegeven aan het resultaat van het onlangs gehouden onderzoek, waarbij burgers en verenigingen konden aangeven naar welke datum hun voorkeur uitging. De eerstvolgende Hubertusmarkt vindt plaats op zaterdag 8 november 2008 in het centrum van Gulpen.

keuze

De gemeente stond voor de keuze om de jaarmarkt te laten plaatsvinden op de traditionele St. Hubertusdag 3 november of om de markt te laten plaatsvinden op de eerstvolgende zaterdag ná 3 november. Het college van burgemeester en wethouders wilde bij haar besluitvorming de mening van burgers, bezoekers en verenigingen laten meetellen. Daartoe liep er vanaf 24 maart tot en met 13 april een onderzoek, waarbij deze mensen via ofwel de website of schriftelijk hun mening kenbaar konden maken.

resultaten

De gemeente ontving via de website 211 stemmen. Er werd 138 keer voor de zaterdag gestemd (65%) en 73 keer voor 3 november (35%). Daarnaast stuurden 26 mensen een schriftelijk bericht naar de gemeente. De meningen waren hier nagenoeg gelijk verdeeld.

voordelen

Het feit dat de Hubertusmarkt voortaan op zaterdag plaatsvindt, brengt een aantal voordelen met zich mee.


- Veel mensen hebben op zaterdag vrij. Zij hoeven geen verlof op te nemen om de markt te bezoeken. Families uit de (eu)regio kunnen op die manier gemakkelijker de markt bezoeken. In 2007 vond de markt plaats op zaterdag 3 november. Toen kwamen 30.000 bezoekers naar de markt, 10.000 meer dan het jaar daarvoor toen de Hubertusmarkt op een doordeweekse dag gehouden werd.


- Op de zaterdag is de verkeersoverlast die door de markt wordt veroorzaakt veel minder dan op doordeweekse dagen. Bedrijven hoeven niet te worden bevoorraad en er is weinig vrachtverkeer.


- Voor veel standplaatshouders is zaterdag aantrekkelijker dan een doordeweekse dag. Op doordeweekse dagen nemen zij vaak standplaatsen in op reguliere weekmarkten in het land.

Aan de Hubertusmarkt nemen jaarlijks meer dan 250 standhouders met een zeer gevarieerd aanbod deel. Tijdens de markt vinden er vele gezellige muzikale optredens plaats. Voor de kinderen zijn leuke attracties aanwezig. Jachthoornblazers en het kerkelijk zangkoor St. Gregorius uit Gulpen luisteren de traditionele Hubertusmis op. In die mis wordt het bekende Hubertusbrood uitgedeeld. Na afloop vindt de zegening van het vee plaats. De markt duurt van 9.00 tot 17.00 uur. 's Avonds is het Hubertusbal in de Timpaan.

einde bericht