Gemeente Delft

Faculteitsgebouw voldeed aan voorschriften

Het gebouw van de Faculteit Bouwkunde voldeed aan de geldende brandveiligheidsvoorschriften voor bestaande bouw. Deze voorschriften zijn opgenomen in het bouwbesluit (bouwregelgeving vastgesteld door VROM in 2003) zoals de gemeente dat hanteert. Ze zijn leidend bij het verlenen van een gebruiksvergunning.

Gebouwen die vóór het ingaan van het bouwbesluit zijn gebouwd hoeven aan minder strenge voorschriften te voldoen dan nieuwbouw. De eigenaar kan bij elk gebouw zelf bepalen of er nog aanvullende maatregelen genomen moeten worden ter verhoging van de kans van behoud van het gebouw.

De regelgeving in het bouwbesluit is opgezet met het doel om mensen veilig in gebouwen te laten verblijven en in mindere mate op het gebruik van gebouwen. Het faculteitsgebouw voldeed aan de geldende normen en voorschriften. Iedereen heeft veilig kunnen vluchten en er zijn geen gewonden gevallen.

Controles
De brandweer voert regelmatig controles uit. De laatste controle vond plaats in 2007. In 2002 heeft de brandweer aanbevelingen gedaan voor het verbeteren van de brandveiligheid. Hiertoe heeft de TU in 2003 een aantal maatregelen genomen:
* Er is een brandmeldinstallatie aangebracht;
* Er is een ontruimingsalarminstallatie aangebracht;
* Er zijn aanpassingen uitgevoerd om bestaande compartimenten; zodanig aan te passen dat ze minimaal 20 minuten brandwerend zijn
* Er is een extra trap geplaatst bij de collegezalen.

Deze maatregelen zijn uitgevoerd in om het gebouw te laten voldoen aan het minimale wettelijk verplichte brandveiligheidsniveau van het bouwbesluit.

Voortgang sloop
De sloop van het gebouw is maandag gestart en verloopt voorspoedig. Voorafgaand aan de sloop zijn er nog zo n 300 waardevolle historische boeken van vóór 1800 uit de bibliotheek verwijderd. Dat was mogelijk doordat de stalen constructie rondom dit gedeelte van het gebouw het mogelijk (en veilig genoeg) maakte om tot enkele meters naar binnen te gaan. Instortingsgevaar blijft aanwezig. Vandaar de gecontroleerde manier van slopen. Stukje bij beetje wordt het gebouw gesloopt.