Uitgeverij het Spectrum


Persbericht

Kwaliteit supermarkt producten dramatisch

Utrecht, 18-05-08
Afgelopen vrijdag werd in VakZuid te Amsterdam de nieuwe Culinaire Almanak gepresenteerd. In deze almanak vergelijkt auteur Will Jansen producten uit negen verschillende supermarkten, waaronder dit jaar ook producten van de Natuursuper. In totaal vergeleek hij 816 producten met elkaar en bestempelde er daarvan slechts 167 als goed. Van de meer dan 300 geproefde kant-en-klaar gerechten waren er maar dertien acceptabel tot goed. Deze scores noemt Jansen verontrustend. Hij ziet een taak voor de overheid om meer over de kwaliteit te waken en er voor te zorgen dat Nederland via het eten aan zijn gezondheid werkt en niet de portemonnee van de grote voedselproducenten blindelings voorrang moet geven. Jansen vindt dat voedselproducten zelfs uit de reclame gehaald moeten worden: 'Marketing belooft ons dingen die niet realistisch zijn. Kwaliteit en gezondheid moeten voorrang hebben.'
Felix Wilbrink, columnist van de Telegraaf, is het eens met Jansen. Tijdens de presentatie zegt hij dat de commercie veelal belangrijker is dan de kwaliteit van de voedselproducten. Producenten laten zich meer leiden door verkoopcijfers dan door gedegen voedselonderzoeken. Wilbrink gaat nog verder door te zeggen dat bedrijven die een nationaal belang dienen, niet meer naar de beurs zouden mogen.
Informatie over de kwaliteit en smaak van honderden supermarktproducten vindt u in de Culinaire Almanak, Uitgeverij het Spectrum, E 14,95.

Bestellen:

Culinaire almanak
Culinaire almanak
W. Jansen


Culinaire almanak

|Elke supermarkt heeft een | |[pic]                          |
|steeds groeiend aantal    | |                               |
|kant-en-klaarmaaltijden.  | |                               |
|Welke gerechten kunnen de | |                               |
|toets der kritiek         | |                               |
|doorstaan als het gaat om | |                               |
|smaak en presentatie?     | |                               |
|                          | |                               |
|In deze derde, geüpdate   | |                               |
|Culinaire Almanak staat   | |                               |
|het oordeel over o.a.     | |                               |
|tientallen exotische      | |                               |
|kant-en-klaargerechten,   | |                               |
|zoals Indiase wokgroente, | |                               |
|Chinese saté ajam en      | |                               |
|Griekse moussaka. Bij de  | |                               |
|geproefde                 | |                               |
|supermarktproducten zijn  | |                               |
|er veel nieuwe producten  | |                               |
|bijgekomen, waarbij alles | |                               |
|op het gebied van olijven | |                               |
|en rijst.                 | |                               |
|Ook nieuw dit jaar, bij de| |                               |
|bezochte supermarkten, is | |                               |
|de Natuursuper. Will      | |                               |
|Jansen geeft antwoord op  | |                               |
|de vraag of je daar echt  | |                               |
|het betere product mag    | |                               |
|verwachten. Alle producten| |                               |
|worden met elkaar         | |                               |
|vergeleken, de beste (en  | |                               |
|de slechtste) krijgen een | |                               |
|speciale vermelding.      | |                               |
|                          | |                               |
|                          | |                               |
|.                         | |                               |
|                          | |                               |
|                          | |                               |
Deze gids biedt ook allerlei tips en diverse artikelen over koken en lekker eten. De Culinaire Almanak is een must voor de culinaire thuiskok die met ingrediënten uit de supermarkt een smakelijke maaltijd wil bereiden.

'De Michelingids voor de supermarkt.'
de volkskrant

Will Jansen schrijft voor culinaire (vak)bladen als Misset Restaurant en Bouillon. Hij werkte mee aan diverse culinaire boeken met onder andere Paul Fagel en Les Patrons Cuisiniers, Een Bijzondere Cuisson met Robert Kranenborg, Uit Zeeuwse Wateren met Edwin Vinke en Culinaire Grootmeesters.

Mei 2008

"Van de 144 geproefde stoof-, stoom-, wok- en braad-maaltijden waren er 3 goed, 45 matig en 89 konden zo de kliko in: te smerig om te eten."

"Er is een ontzagwekkende keus in olijfoliën bij de Nederlandse supermarkten. Die uit Toscane hebben een bittertje dat tevoorschijn komt als je de olie, net zoals wijn, een beetje door je mond hebt gecirkeld. Je proeft en ruikt gras en hooi. Heerlijk voor in de sla."

Olijven naturel
AH Excellent groen gegrild
"Pap met olijvensmaakje"

C1000 grote groene olijven zonder pit
"Heerlijk, echt waar."

|Titel     |Culinaire Almanak                                   |
|Ondertitel|De beste (en de slechtste) producten in de          |
|          |supermarkt                                          |
|Auteur    |Will Jansen                                         |
|Uitvoering|Paperback                                           |
|Omvang    |22 blz.                                             |
|Prijs     |E 14,95                                             |
|ISBN      |9789027466662                                       |