Gemeente Tytsjerksteradiel


20 mei 2008

Burgum, 19 mei 2008

PB 36 A

De droom over de toekomst van Nieuw Toutenburg

De 'Commissie Toekomst Nieuw Toutenburg' heeft het onderzoek afgerond naar de toekomst van het psychogeriatrisch verpleeghuis in Noardburgum. Op 19 mei is het rapport via mevrouw T.Schokker, lid van Gedeputeerde Staten van Fryslân, aangeboden aan de opdrachtgevers van het onderzoek. De opdrachtgevers zijn de gemeente Tytsjerksteradiel en Zorggroep Noorderbreedte.

Het rapport 'Toekomst Nieuw Toutenburg'

De commissie heeft zich eerst verdiept in de maatschappelijke context, waarin de toekomst van Nieuw Toutenburg gestalte moet krijgen. Op grond van die context heeft de commissie twee ontwerpen uitgewerkt: het Health Innovation Park (Het Park) en het Centrum voor Complexe Zorg (Het Centrum). De voorkeur van de commissie gaat uit naar het eerste ontwerp. De uitwerkingen zijn een 'eindplaatje', een droom die mogelijk in de toekomst werkelijkheid wordt.

Het Health Innovation Park omvat voorzieningen gericht op het bevorderen van gezondheid en welzijn en op het herstel of de verbetering van functietekorten. De bebouwing is kleinschalig en vriendelijk.. Er zijn groepswoningen en gemeenschappelijke voorzieningen. Het innovatiepark maakt het onderzoekers en professionals mogelijk nieuwe inzichten op het gebied van gezondheid en welzijn integraal toe te passen.

Het Centrum voor Complexe Zorg is er voor mensen die zich niet kunnen handhaven zonder bijzondere zorg. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met specifieke vormen van dementie, Korsakov-patiënten en oud geworden drugsverslaafden. Het gaat uitdrukkelijk niet om Alzheimerpatiënten; voor hen zijn er andere voorzieningen.

Health Valley

Met de opdrachtgevers is vervolgens gesproken over het realiseren van de droom. Vastgesteld is dat de droom geen voortzetting kan zijn van de huidige activiteiten van Nieuw Toutenburg en ook dat het niet mogelijk is de droom in een enkele slag te realiseren.

Gesproken is over een Health Valley, analoog aan Sillicon Valley. Het idee van een Health Valley kan mogelijk in de toekomst uitgroeien tot Het Park of Het Centrum, of combinaties daarvan. Waarschijnlijk zijn er ook andere uitingsvormen mogelijk dan beschreven: de werkelijkheid is immers altijd anders dan de droom die eraan voorafging.

Het idee van de Health Valley houdt in dat innovaties klein beginnen. Opdrachtgevers bieden aan creatieve, innovatieve zorginstellingen en ondernemers gelegenheid om aan de droom uitwerking te geven. Een vervolgcommissie zou de droom en de weg daar naar toe (het Bid Book) verder kunnen uitwerken.

De opdrachtgevers zijn de commissie zeer erkentelijk voor al het werk om de droom neer te zetten, deze om te zetten in concrete denkbeelden en een aanzet te geven hoe nu op weg te gaan.

D.A. Fokkema, wethouder gemeente Tytsjerksterdadiel Ir. J.BA. Lettink MPM, lid Raad van Bestuur Zorggroep Noorderbreedte