Ingezonden persbericht


't Zand, 21 mei 2008

P E R S B E R I C H T Bouw / Hout / Architectuur / Economie / Energie / Innovatie

Uniek bouwkundig hoogstandje

Hout draagt beton

Houtbouw 't Zand heeft de primeur van een combinatiebouwsysteem met beton voor het binnenklimaat en hout voor de draagconstructie. In een nieuw kantoorgebouw voor de houtskeletbouwer gaat de liefde voor hout samen met het project duurzame warmte van industrieterrein Kolksluis in 't Zand.

In het nieuwe kantoor rusten de staalplaatbetonvloeren niet op een traditionele constructie van staal of beton, maar op zware gelamineerde houten liggers en op houten wanden. De betonvloeren en het betonnen dak zijn nodig voor het verwarmen en koelen van het gebouw. In de dragende wanden zitten meervoudige loofhouten stijlen, bekleed met multiplex en gipsplaten.

Energie

Cock Tuin, directeur van Houtbouw 't Zand BV, vertelt enthousiast over het project van zijn zeven jaar jonge bedrijf. 'We bouwen voor de toekomst. We hebben bijvoorbeeld geen airco meer nodig' zegt hij. Enerzijds uit idealisme, maar ook met het oog op de stijgende energieprijzen.

'Verwarming en koeling gebeuren met bronwater van 10ºC. Tot 85 m diepte zijn een warmtebron en een koudebron geboord, op 600 m van elkaar, als warmte/koudeopslagsysteem, een zogenoemde aquifer', vertelt Adriaan van Diepen, die de energiebesparende technieken en het binnenklimaat regelt. 'In de winter stroomt er water van 38ºC door de vloeren en het dak. In de zomer is dit 14ºC. Naast aardwarmte van het bronwater krijgt het gebouw zonnewarmte van het wegdek op het industrieterrein van 6 hectare. Een asfaltcollector vangt de zonneenergie op als een zonnecollector. 's Winters blijft het wegdek sneeuwvrij, dan stroomt er warm water door.'

Ontwerp

Voor het ontwerp tekende Houtbouw 't Zand aanvankelijk zelf. Toen de bouwvergunning al een feit was en de fundering al in de grond zat, benaderde Cock Tuin alsnog architect Tjaart Hoeksema om naar het ontwerp te kijken. 'We bouwen maar één keer nieuw' zegt Tuin. 'Hoeksema haalde voor een aanzienlijk bedrag aan staal uit het ontwerp en verving het door hout'. 'In de bouw denkt men heel snel in staal of beton als draagconstructie' zegt Wilfred van Wijck, die de bouwkundige constructie en de details uitwerkte en de projectcoördinatie verzorgt.

Ambitie

Met aanstekelijk enthousiasme vertellen alle betrokkenen over het project en over de samenwerking. 'Het is heel snel gegaan' zegt Tjaart Hoeksema. 'Het plan en de opdrachtgever zijn beide gegroeid. De opdrachtgever kreeg meer ambitie, wilde meer kwaliteit. Ik kreeg steeds meer ruimte. We hebben samen zitten schetsen, zodat de houten liggers nu meelopen met de ronding van de gevel. De houten balken blijven zichtbaar, er komt geen verlaagd plafond meer onder. De constructie is afgeleid van oude houtbouwtechnieken, waarbij dingen naar boven toe overlappen. De entree is duidelijk gemaakt, je ziet waar de trap zit. Het bordes van de trap steekt buiten de gevel. In het midden komt een grote vide, die alle ruimten op elkaar betrekt. Dit verkleint de scheiding tussen onder en boven. In de vide komt een gelamineerd naaldhouten bruggetje. Dankzij Rob Dekker, mede-directeur van Houtbouw ´t Zand heet dit nu de 'kaasplank'. De vide krijgt één hoge wand met kersenfineer en fotopresentaties van werk dat het bedrijf gemaakt heeft. Op deze manier heb ik nu de draagstructuur, het materiaal, de ruimtes en de vormgeving op elkaar afgestemd en herkenbaar, afleesbaar gemaakt.'

Cedar

Het kantoor hoort bij twee productiehallen van elk 1000 m2 aan de Prins Clausweg op industrieterrein 'De Kolksluis' in 't Zand. De houten gevelbekleding is van fijn bezaagd Western red cedar, behandeld met Olympic Stain.

Certificaten

Houtbouw ´t Zand BV maakt in opdracht van aannemers vooral veel prefab daken, dakkapellen, complete bovenverdiepingen en zomerwoningen. Het bedrijf bezit sinds 2006 het KOMO attest-met-productcertificaat 'Houtskeletbouw' en sinds 2007 het KOMO attest-met-productcertificaat 'Houtachtige dakconstructies'. Het bedrijf is lid van de landelijke Vereniging van Houtskeletbouwers, de VHSB.

Projectgegevens

Architect

Tjaart Hoeksema

Opdrachtgever

Houtbouw ´t Zand BV

Hoofdaannemer

Houtbouw ´t Zand BV

Projectbegeleiding en tekenwerk

Bouwkundig Buro Sijnesael & van Wijck

Installaties

Kodi energiebesparende technieken

Start bouw

februari 2008

Oplevering

juli 2008

Bruto vloeroppervlakte

140 m2

Bruto inhoud

1050 m3

Bouwsom

¤ 425.000,-

Leveranciers:

Prefab HSB segmenten

Houtbouw ´t Zand BV

Gelamineerde liggers

Holzleimbau Poppensieker Derix

Tekst

Abele Reitsma

Foto's

Houtbouw ´t Zand BV