Ingezonden persbericht


intentieverklaring oprichting van het Kennis en InnovatieCentrum Kleinfruit

PPO en DLV Plant hebben een intentieverklaring ondertekend om te komen tot de oprichting van het Kennis en InnovatieCentrum Kleinfruit (KICK). Eind 2008 wordt de demo- onderzoekstuin ingericht met de eerste proeven. In eerste instantie wordt er gestart met 10.000 m2 teeltoppervlakte. Bij de aanleg zal een aantal nieuwe innovatieve teeltsystemen worden ingericht. Het doel van dit initiatief is het ontwikkelen van een vitaal kennissysteem met meerwaarde voor de kleinfruitsector. PPO Fruit is sterk in het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, terwijl DLV Plant sterk is in advisering. Beide organisatie zijn actief in praktijkonderzoek (co-innovatie met bedrijven) en het organiseren van demo's Het KICK wordt gevestigd in het fruitkenniscentrum te Randwijk. De officiële opening van het centrum zal plaatsvinden in 2009.

De kleinfruitsector maakt een snelle ontwikkeling door. Gewassen als rode bes, framboos, braam en blauwe bes staan steeds meer in de schijnwerpers door het gezondheidbevorderende karakter. Hierdoor neemt de aandacht en het aantal afzetkanalen voor deze gewassen toe. Ook de teelt ontwikkelt zich erg snel. Dit is met name te danken aan de opkomst van containerteelt en de ontwikkeling van nieuwe plantenrassen, waardoor het mogelijk is in één jaar van de planten een hoge oogst te behalen van topkwaliteit.

In de teelt is het verschil tussen succes en mislukking echter een dunne lijn. Verder is het gewasbeschermingbeleid dusdanig dat het verdwijnen van één enkel middel de telers voor grote problemen en risico's kan zetten. Wil de Nederlandse kleinfruitsector concurrentiekrachtig zijn, dan zal ook de productie per eenheid gewas en systeemaanpassingen gericht op vermindering van arbeidskosten aangepast dienen te worden.

Belangrijke onderzoeksvragen liggen op het gebied van substraatteelt, gewasbescherming, oogstvervroeging, productieverhoging, kwaliteit in de bewaring en mechanisatie van de teelt. Het nieuwe kenniscentrum zal zich richten op onderzoek en demo's. Beide partijen brengen hun activiteiten in bij het Kennis en InnovatieCentrum Kleinfruit. Het KICK wordt een zelfstandige stichting, aangestuurd door PPO en DLV Plant. De dagelijkse leiding komt in handen van Heino van Doornspeek.

DLV Plant is een toonaangevende en onafhankelijk advies - en onderzoekspartner voor de plantaardige sectoren . Haar activiteiten richten zich op advies, onderzoek, projecten zowel in Nederland als daarbuiten. Door continu vernieuwende en eigentijdse diensten en producten in de markt te zetten, creëert DLV Plant meerwaarde voor ondernemers. DLV Plant heeft 160 adviseurs, onderzoekers en projectleiders in dienst. Voor meer informatie, kijk op www.dlvplant.nl