ABP


Persbericht

Amsterdam, 20 mei 2008

Pensioenfonds presenteert jaarverslag
2007 goed jaar voor deelnemers ABP

Het jaar 2007 is ondanks de turbulentie op de financiële markten succesvol geweest voor Stichting Pensioenfonds ABP. De dekkingsgraad ­ de verhouding tussen vermogen en verplichtingen ­ is gestegen van 133,5 ultimo 2006 tot 140 procent ultimo 2007. Hierdoor heeft het bestuur van ABP in het belang van de deelnemers kunnen besluiten een volledige indexatie toe te kennen, evenals na- indexatie van in de afgelopen jaren doorgevoerde indexatiekortingen (in totaal ruim 4 procent). De pensioenpremie voor 2008 is nagenoeg gelijk gebleven. Daarnaast is in maart 2008 een eenmalige, speciale bonus van 300 euro uitgekeerd aan alle gepensioneerden, Door de kredietcrisis is het beleggingsrendement over geheel 2007 beperkt gebleven tot 3,8 procent. Middels de consistente beleggingstrategie die het fonds hanteert zijn de effecten van de crisis echter beperkt gebleven. In het afgelopen jaar hebben ook de duurzaamheidcriteria in de beleggingsportefeuille verder vorm gekregen. Dit blijkt uit het Jaarverslag 2007 dat het bestuur van ABP vandaag presenteert.

Veerkracht
Mr. drs. L.C. Brinkman, bestuursvoorzitter van ABP: "Het verslagjaar is voor ABP een bevestiging van onze diepgewortelde overtuiging in de voordelen van een collectief pensioenstelsel. Ons beleid is erop gericht het pensioen van de deelnemers volledig en duurzaam te kunnen indexeren tegen een betaalbare prijs, overigens zonder garanties te kunnen afgeven over volledige indexatie. Na enkele jaren van financieel herstel, bevestigt 2007 weer de veerkracht van het stelsel".

Het financiële beleid van het fonds is in 2007 verder ingevuld door de grens van waar af volledige indexatie mogelijk is te verlagen van 140 naar 135 procent. Een dergelijke verlaging is mogelijk zonder het risicoprofiel van het fonds aan te tasten. Vanaf een reële dekkingsgraad van 100 procent (bij de huidige inflatie c.q. reële rente betekent dat een nominale dekkingsgraad van ca. 150 procent) kan gedacht worden aan aanvullende maatregelen, zoals bijvoorbeeld premiekorting. Dat is overigens aan sociale partners om te besluiten.

Beleggingen
Door een consistent beleggingsbeleid - i.c. een spreiding over een groot aantal vermogenscategorieën en regio's -, een actief beheer en een alert risicomanagement is ABP de turbulentie op de kapitaalmarkten in 2007 goed doorgekomen. Het absoluut rendement is met 3,8 procent minder dan in voorgaande jaren, maar past binnen de lange termijndoelstelling van het fonds. Infrastructuur, private equity en hedge funds deden het in 2007 goed, terwijl vastgoed en aandelen sectoren waren die minder presteerden.

Duurzaamheid
Het ABP Jaarverslag 2007 staat in het teken van duurzaamheid. Duurzaamheid in het lange termijn beleid van het fonds, in de bedrijfsvoering en in de keuzes die worden gemaakt bij de beleggingsstrategie. Op dit laatste vlak heeft ABP in 2007 majeure stappen gezet. Zo heeft de integratie van criteria op het gebied van milieu, mensenrechten en goed bestuur (ESG) bij beleggingskeuzes versneld vorm gekregen. Interessante, duurzame beleggingscategorieën ­ zoals duurzame bosbouw en schone energie ­ worden actief opgezocht. Daarnaast oefent ABP ­ in zijn rol als aandeelhouder ­ invloed uit op het tot stand komen van beleid en regelgeving op het gebied van duurzaamheid. Dit alles heeft geleid tot het over 2007 ­ voor het eerst ­
1/2

uitbrengen van een apart verslag over het ESG-beleggingsbeleid van het pensioenfonds. Hierbij wordt een grote mate van transparantie nagestreefd over de beleggingscategorieën van het fonds. Het Verslag Verantwoord Beleggen laat zien dat duurzaamheid een kernbegrip is geworden in het beleggingsbeleid van ABP. Dit ondersteunt het lange termijn karakter van de beleggingsvisie alsook de veerkracht van het fonds in goede en slechte tijden.

Nieuwe organisatie
In 2007 zijn ook belangrijke voorbereidende stappen gezet die hebben geleid tot het splitsen van fonds en uitvoeringsorganisatie van ABP per 1 maart jongstleden. In het verlengde van de nieuwe organisatievorm rondt het bestuur van ABP de inrichting van de principes van de Stichting van de Arbeid voor goed pensioenfondsbestuur in de eerste helft van 2008 af.