Ingezonden persbericht


P S B E R I C H T

Net niet grootste angst onder eindexamenkandidaten

Amsterdam, 19 mei 2008 De eindexamens zijn gestart. Een spannende, maar ook onzekere periode. In een onderzoek van Uitgeverij Malmberg onder 900 eindexamenkandidaten is gevraagd naar de grootste angst onder eindexamenkandidaten. Net één tiende te weinig halen levert de meeste slapeloze nachten op onder een meerderheid van de ondervraagden. Maar ook niet alles afkrijgen (48%), niet genoeg geleerd hebben (44%), een black out krijgen (37%) en een grote fout maken (33%) zorgen ervoor dat eindexamenkandidaten met het zweet in hun handen de examens in gaan.

Van de verschillende opleidingniveaus blijkt dat de vmbo ers het meest opzien tegen het afleggen van de examens. Zo is van de ondervraagde vmbo ers 53% bang om te laat te komen, ten opzichte van 28% van de havisten en 19% van de vwo ers. Ook is een meerderheid van de ondervraagde vmbo ers bang om het verkeerde geleerd te hebben (53%) en bang om niet alles af te krijgen (50%). Slechts 1% van alle ondervraagden is bang om betrapt te worden met spieken tijdens het examen.

Antwoorden eindexamen

Na het afleggen van de examens wil bijna driekwart van de ondervraagden graag de antwoorden inzien en ook hierbij vormen de vmbo ers de grootste groep (54%). Slechts 30% van de ondervraagde havisten en 15% van de ondervraagde vwo ers willen na hun examen de antwoorden checken. Net zoals bij de voorbereiding op de examens is het internet het meest gebruikte medium om de antwoorden te checken.

Voorbereiding op het examen

Examen.nl is de meest populaire website voor eindexamenkandidaten. Kandidaten vinden hier onder andere oefenexamens, het examenrooster en vlak na elk examen de juiste antwoorden. Examen.nl heeft ook een zestal examenreporters, scholieren die dit jaar eindexamen doen, die de bezoekers een kijkje gunnen in hun gedachten: hebben ze stress, welke tips zijn bruikbaar en hoe moeilijk zijn de examens? Via de podcasts op Examen.nl kunnen bezoekers luisteren naar de examenperikelen van deze examenreporters.

Dit jaar verschijnt voor het eerst de examenkrant Examen Enzo. Met tips over het leren voor het examen, anti- stress oefeningen, interviews met BN ers over hun examen. Maar ook over alles dat speelt bij examenkandidaten ná hun examens; feesten, examenstunts en vakantietips.

Examen Enzo wordt in een oplage van 200.000 exemplaren gratis verspreid onder examenkandidaten (vmbo, havo en vwo).

****Einde persbericht****