Ingezonden persbericht


Erfgoedvereniging Heemschut

PERSBERICHT

Minister Plasterk: bij herziening monumentenbeleid aandacht voor herbestemming en ruimtelijke context.

Amsterdam, 20 mei 2008

Minister Plasterk zet bij de herziening van het monumentenbeleid in op herbestemming, financiële haalbaarheid en de bescherming van monumenten in een meer ruimtelijke context. Plasterk reageerde daarmee op de aanbieding van een verzoek van de Bond Heemschut om ruim 325 objecten en gebieden toe te voegen aan de rijksmonumentenlijst. Het gaat om waardevol erfgoed uit de periode 1940-1965.

In een reactie zegt Heemschut de nieuwe lijn van de minister voor een positieve benadering van herbestemming te steunen. Maar de vereniging vindt het gevaarlijk dat de minister de financierbaarheid van restauraties wil koppelen aan het al dan niet aanwijzen. 'Je moet op inhoudelijke grond vaststellen of een gebouw echt de status van rijksmonument verdient. Wat de minister voor ogen staat klopt niet. Straks hangt de selectie van nieuwe monumenten af van de restauratiekosten. Op die manier zullen veel waardevolle gebouwen in ons land gesloopt worden.'

Minister Plasterk is bezig met het wegwerken van een restauratie-achterstand. Hiertoe reikte hij gisteren beschikkingen uit aan 11 monumenten, voor een bedrag van ruim 34 miljoen euro. Daarnaast werkt hij aan de herziening van de Monumentenwet. Heemschut pleit daarbij voor een aanpassing van de ouderdomsgrens van rijksmonumenten. Volgens de huidige Monumentenwet uit 1988 moet een rijksmonument minimaal 50 jaar oud zijn om te kunnen worden aangewezen.

Heemschut vindt dat die leeftijdsgrens in de wet omlaag moet. ' Het is toch ongelooflijk dat een gebouw als het Eindhovense Evoluon of de stedenbouwkundige structuur van Nagele in de Noordoostpolder, een uniek modernistisch ontwerp, niet door het rijk kunnen worden beschermd,' aldus Heemschut.



Ingezonden persbericht